NEPREVAZIĐENA

Sočna štrudla s orasima

Poslastica koja budi sva čula i popravlja dan u trenu

Štrudla s orasima. Facebook

E. Ag.

3.3.2024

Potrebno je: 500 g brašna, 1 kesica suhog kvasca, 60 g putera, 1 jaje i 2 žumanca, 60 g šećera, 1 kašika meda, oko 200 ml mlijeka, narendana limunova korica, so.

Za fil: 500 g oraha, 150 g šećera, 1 vanilin šećer, 100 g grožđica, 1 kašičica cimeta, 150 ml vrućeg mlijeka

Priprema: Rernu zagrijte na 180 stepeni. Kvasac razmutite s malo mlake vode i kašičicom šećera. Pustite da se kvasac aktivira. U jednu posudu stavite brašno pa dodajte žumanca i jaje razmućeno s mlijekom, otopljeni puter, šećer, med, rendanu limunovu koricu i nadošli kvasac. Zamijesite glatko tijesto koje se neće lijepiti. Prekrijte ga plastičnom folijom i ostavite da udvostruči zapreminu. Sameljite orahe pa ih prelijte vrućim mlijekom, dodajte šećer, grožđice i cimet i dobro izmiješajte. Nadošlo tijesto podijelite na dva dijela pa ih razvaljajte u pravougaonik. Namažite fil pa urolajte u oblik štrudle.

Prebacite na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite. Premažite otopljenim puterom. Pecite štrudle 40 do 50 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni. Prohlađene štrudle pospite šećerom u prahu. Prijatno!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.