RECEPTI

Patišpanja za desert

Dobro umutiti jaja sa šećerom

Patišpanja. Facebook

Z. K.

28.2.2024

Sastojci: 10 jaja, 10 kašika šećera, 100 ml mlijeka, 15 kašika brašna. Za agdu: 1,3 l vode, 800 g šećera, vanilin šećer.

Priprema:

1. Dobro umutiti jaja sa šećerom. Potom dodati mlijeko i lagano, kašikom, umutiti u to kašiku po kašiku brašna. Izliti u dublji kalup promjera 22 sa 32 cm.

2. Zagrijati rernu na 250 stepeni, a kada stavite peći, smanjite na 200 stepeni na nekoliko minuta da porumeni i da se uhvati korica. Potom smanjite na 150 stepeni i pecite otprilike jedan sat. Provjeravajte povremeno da kolač ne zagori, a ako je prejaka temperatura,  smanjiti još malo.

3. Staviti vodu, šećer, i vanilin šećer samo da prokuha i skinuti s vatre. Dobro ohladiti i patišpanju i agdu pa tek onda zaliti, kada je oboje hladno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.