RECEPTI

Calzone sa špinatom

Kvasac pomiješati s malo tople vode i šećerom i ostaviti da se digne

Ukusno jelo. Facebook

Z. K.

24.2.2024

Sastojci za tijesto: 2 šolje mlake vode, 1 kesica kvasca, 2 kašike ulja, 1 kašika soli, 1 kašičicia šećera, 400 g brašna. 

Fil: 450 g špinata, 2 glavice luka, 1 čehno bijelog luka, 2 kašike maslinovog ulja, 250 g sira mozzarella, so, biber. 

Za premaz: 1 jaje.

Priprema:

1. Kvasac pomiješati s malo tople vode i šećerom i ostaviti da se digne. U dublju posudu staviti brašno, dodati uzdignuti kvasac i ostale sastojke te zamijesiti tijesto. Ostaviti na toplom mjestu sat.

2. Luk i bijeli luk sitno narezati i staviti zagrijanu tavu sa maslinovim uljem. Dinstati nekoliko minuta i dodati špinat koji ste prethodno otopili i ocijedili višak vode. Začiniti solju i biberom. Kuhati na laganoj vatri 5 minuta.

3. Tijesto razdijeliti na 4 dijela te svaki dio posebno razviti u oblik kruga. Na polovinu kruga staviti punjenje od špinata i poviše rasporediti kriške mozzarelle. Preklopiti drugom polovinom tijesta i krajeve učvrstiti. Calzone posložiti na pleh za pečenje koji ste prekrili pek papirom. Umutiti jaje i premazati calzone. Peći oko 20 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.