BEZ KVASCA

Hrono hljeb od tri vrste brašna

Zdrva i ukusna varijanta

Hrono hljeb. Hrono kuhinja

E. Ag.

22.2.2024

Sastojci: 2 čaše speltinog brašna, pola čaše heljdinog brašna, pola čaše ječmenog brašna, 50 g mljevenog lana, 2 čaše kisele vode, ravna kašičica soli, kesica praška za pecivo, 2 kašike ulja, 30 g sirovih sjemenki bundeve, 30 g sirovih sjemenki suncokreta, 20 g susama, 10 g kima

Priprema: Pomiješajte speltino, heljdino i ječmeno brašno pa dodajte mljeveni lan, so i prašak za pecivo. Promiješajte sve sastojke. Dodajte ulje i kiselu vodu pa izradite tijesto. Preručite u pleh obložen pek-papirom pa pospite sjemenkama. Pecite oko 1 sat u rerni zagrijanoj na 220 stepeni. Poslije 10 minuta pečenja preko hljeba stavite alu-foliju i ostavite je do kraja. Pečen hljeb uvijte u pamučnu krpu i ostavite tako preko noći, da se ne bi mrvio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.