UZ KROFNE...

Samo tri sastojka: Najbrži recept za džem od borovnica

Sočne, slatke, a opet dovoljno kiselkaste i osvježavajuće – borovnice su jedno od najomiljenijih, najukusnijih i najzdravijih voća

Džem od borovnice koji će svi voljeti. Instagram

M. Z.

6.2.2024

Sočne, slatke, a opet dovoljno kiselkaste i osvježavajuće – borovnice su jedno od najomiljenijih, najukusnijih i najzdravijih voća.

Uživati u njima možemo i zimi jer su zamrznute borovnice uvijek odličan odabir za nadopunjavanje ukusnih slastica. No ono što nam je u februaru najviše na pameti, neodoljive su krofne.

Klasično se pune najčešće pekmezom od marelice, šljive ili miješanim, a ako ste odlučili napraviti svoje domaće, zanimljiv zaokret bit će džem od borovnica.

Lijepo će uravnotežiti prženo tijesto krofne i tom bogatom okusu dodati svježinu i moći ćete posegnuti bez problema za još jednom domaćom poslasticom, bez osjećaja zasićenosti zbog punjenja koje vam je ponekad možda preslatko, piše Dnevnik.hr.

Sastojci za džem od borovnica: 600 grama borovnica (svježih ili odmrznutih), 300 grama šećera, 1 kašika limunovog soka

Priprema džema od borovnica

1. U lonac stavite borovnice, šećer i limunov sok.

2. Lonac stavite na laganu vatru da se šećer polako otopi, miješajte s vremena na vrijeme drvenom kuhačom.

3. Kad se šećer počne topiti, a voće zagrijavati, uzmite gnječilicu za krompir i zgnječite borovnice, po želji ostavite koju cijelu.

4. Nakon što se šećer potpuno otopi, pojačajte vatru, pustite da zavrije i kuhajte 15 minuta, sve vrijeme miješajući (da šećer ne zagori na podlozi).

5. Ako želite provjeriti je li džem gotov, stavite u frižider na nekoliko minuta jedan tanjirić, izvadite ga i na njega staviti malo džema. Ako, kada kroz njega prođete prstom, džem ima teksturu gela i ne razlijeva se, gotov je.

6. Prelijte džem u steriliziranu vruću staklenku (ostavite dva prsta prazno). Odmah okrenite staklenku tako da stoji na poklopcu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.