IDEJA ZA RUČAK

Danas jedite zdravo: Zapečena skuša

Za ribu svi znaju da je zdrava namirnica, ali, prema nekim izvorima, na samom vrhu nalazi se skuša

Zapečena skuša. Albena Asenova

M. Z.

22.12.2023

Za ribu svi znaju da je zdrava namirnica, ali, prema nekim izvorima, na samom vrhu nalazi se skuša.

Skuša sadrži veliki procent omega-3 masnih kiselina, čak dva puta više od lososa, i zbog toga je sjajna za reguliranje krvnog pritiska. Bogata je i selenom, koji zajedno s proteinima stvara antioksidanse i jača imunološki sistem.

Ono što je posebno izdvaja kao namirnicu za savršeno izbalansiran obrok je da u 100 grama sadrži samo 205 kalorija.

Naravno, spremljena prema receptu koji smo odabrali - ima i izuzetan okus. Jelo je idealno i za praznike i za običan dan.

Sastojci

3 stabljike praziluka

5 kašika ulja

200 g riže

1/2 šolje soka od paradajza

so

biber

1/2 šolje maslina

2 komada skuše

Priprema

Praziluk se isiječe na kolutove i prži na malo masnoće direktno u plehu u kojem ćete pripremati jelo.

Nakon što omekša, dodajte opranu ružu s jednom šoljom vode.

Miješa se i, nakon što riža nabubri, sipa se sok od paradajza i začini solju i biberom.

Skuša se očisti, isiječe na komade i stavi u pleh zajedno s maslinama.

Nalijte još dvije šolje vode, pa stavite skušu u rernu da se zapeče.

Pecite jelo sa skušom na 200 stepeni 45 minuta ili dok ne bude gotovo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.