JER DOLAZE PRAZNICI

Ako ne volite da savijate sarme: Mogu se napraviti lakše i brže

Uvijena kao pita

Sarma uvijena kao pita. Instagram/sandra_cecaric

M. Z.

20.12.2023

Kažu da se na ovaj način sarme prave u Turskoj. Bilo tačno ili ne, ovaj recept će dobro doći onima kojima se žuri ili nemaju strpljenja i spretnosti da umotaju sarme po propisima starijih domaćica - da sve budu jednake, da se ni slučajno ne otvori, da jedan kraj ne bude deblji od drugog i slično.

U receptu koji vam predlažemo sarma je napravljena od svježeg, ali se na isti način može praviti i od kiselog kupusa.

Sastojci

1 glavica kupusa

400 g junećeg mljevenog ili miješanog mesa

1 veća glavica crnog luka

1 paprika

4 čehna bijelog luka

šaka svježeg peršuna

pola paradajza

1 šolja pirinča (prokuhanog)

1 kašika paradajz pirea

1 kašičica soli

1 kašika aleve paprike

malo maslinovog ulja

ljuta tucana paprika po želji

paradajz sok

Priprema

Luk i ostale sastojke isjeckati i sve skupa pomiješati.

Kupus prokuhati u vodi i okretati ga ili ga staviti u dublji lonac. Kad postane dovoljno mekan (nemojte ga prekuhati), motati rolnice i slagati ukrug, poput pite. Preliti paradajz sosom i staviti papir za pečenje.

Peći u rerni na 180 stepeni 40 minuta. Pred kraj skinuti papir da se još zapeče.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.