ODLIČAN RECEPT

Evo kako ukiseliti cveklu kod kuće

Na kraju ih čuvajte na tamnom i hladnom mjestu

Spremite cveklu za zimu. Facebook

M. Z.

9.10.2023

Sad je pravo vrijeme za pripremu cvekle za zimu. Ona je fantastična namirnica za hladne zimske dane koji su pred nama. Prepuna je antioksidansa, vitamina, minerala...

Sastojci

5 kg cvekle

0,7 l alkoholnog sirćeta

2,5 l vode

3 kašike soli

6 kašika šećera

kašičica bibera u zrnu

kašičica kima

Priprema

Cveklu operite, nemojte je guliti. Kuhajte je dok viljuška bez problema ne uđe u nju. Potom je ocijedite, malo ohladite, ogulite, narežite na tanke šnite i slažite u staklenke.

U loncu zakuhajte vodu, sirće i ostale sastojke pa vrućom tekućinom prelijte narezanu cveklu. Teglice zatvorite pa ih prekrijte dekama da se hlade što sporije. Na kraju ih čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.