JESENJI RUČAK

Najlakši recept za pohovani karfiol

Ovaj recept je idealan za jesenji ručak i sezonu karfiola

Ukusno i fino. YouTube

M. Z.

2.10.2023

Ovaj recept je idealan za jesenji ručak i sezonu karfiola.

Pohovani karfiol možete da pripremite i kao glavno jelo, koje možete da poslužite uz salatu, ili kao prilog uz meso. Odlično ide uz piletinu.

Sastojci

750 grama svježeg karfiola

3 jaja

100 ml mlijeka

1 kašika suhog biljnog začina

po potrebi brašna

po potrebu ulja

po potrebi biber

Priprema

Napunite šerpu vodom i sačekajte da proključa.

U međuvremenu operite karfiol i razdvojite ga na krupne cvjetove.

U kipuću vodu ubacite karfiol, potom smanjite temperaturu ringle i ostavite da se povrće kuha, ne duže od pet minuta. Cilj je da karfiol ostane čvrst i da samo malo omekša, ne i da se skuha. Kada se dovoljno kuhao, ocijedite ga.

U posebnoj posudi razmutite jaja i dodajte biljni začin i mlijeko, i dobro umutite.

U dubljoj tavi zagrijte ulje na srednjoj vatri, da ne bude previše vrelo.

Karfiol prvo uvaljajte u brašno, potom umočite u smjesu s jajima, i ponovo uvaljajte u brašno. A zatim, jedan po jedan komad, prebacite u tavu da se prži.

Okrećite karfiol s vremena na vrijeme tako da se sa svake strane ispeče do zlatno smeđe boje.

Kada je gotov, izvadite ga i ocijedite od ulja na papirnom ubrusu, a potom možete da ga pospete svježe mljevenim biberom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.