TRADICIONALNA POSLASTICA

Neka kuća zamiriše: Bosanska halva

Pravi se pretežno uoči bitnih vjerskih datuma

Halva. Facebook

E. Ag.

18.7.2023

Sastojci

– 110 g maslaca

– 110 g brašna

– 110 g šećera

– 220 ml vode

– orasi za posipanje

Priprema

Prije nego što počnete praviti, prvo izmjerite sve sastojke. Šećer i vodu sastavite i ostavite na stranu. U šerpi rastopite maslac i kad se počnu stvarati mjehurići, smanjite temperaturu i dodajte brašno. Drvenom kašikom pecite brašno 10-ak minuta, dok ne dobijete nježno smeđu boju. Kad je brašno napola pečeno, stavite da prokuhaju šećer i voda i kuhajte nekoliko minuta, ne više.

Gotovo proprženo brašno stavite na stranu sa drvenom kašikom unutra. U lijevoj ruci držite poklopac od šerpe, a u desnoj zaljev. Brašno zalijte toplim zaljevom i odmah prekrijte poklopcem, pazite ruke.

Nakon nekoliko sekundi, kad se masa “smiri”, brzo drvenom kašikom promiješajte halvu da ne bude grudvica. Halva treba da se odvaja od kašike. Halvu kašikom vadite u tanjir i prespite mljevenim orasima.

Za halvu uvijek ide jedna mjera brašna, masnoće i šećera, a dvije mjere vode. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.