SLATKI TAKOSI

Savršen spoj hrskavog tijesta, fine kreme i jagoda

U međuvremenu, u zdjeli umutite pavlaku mikserom oko pet minuta, dok se smjesa ne zgusne

Slatki takosi. Instagram

A. O.

15.5.2023

Slatke i mirisne jagode mnogima su omiljeno voće, a pune su esencijalnih nutrijenata, vlakana, vitamina C, folne kiseline i kalijuma. Sadrže i male količine gvožđa, bakra, magnezijuma, fosfora, selena i vitamina B, K i E.

Posljednjih dana preplavile su tržnice i prodavnice, a konzumiramo ih svježe, u smutijima, od njih pravimo sok, pekmez i kolače, a na Instagramu se pojavio jednostavan recept koji jagode kombinuje s hrskavim tortiljama, poznatijim kao takosi.

Naime, riječ je slatkim takosima koji su, osim što su ukusni i zdravi, jednostavni za pripremu, a ovog proljeća možemo ih spremati s punjenjem od jagoda. Hrskavi takosi se u ovom receptu pune finom kremom i narezanim, mariniranim jagodama te po želji posipaju otopljenom čokoaldom.

Recept

Sastojci:

4 tortilje

2 kašike šećera

1 kašika agavinog sirupa

500 gr jagoda

1 limenka pavlake za šlag

1 kašičica kakao praha

malo ulja

Priprema:

Za pripremu takosa zagrijte rernu na 180 stepeni i izrežite tortilje na ravnomjerne krugove željene veličine, ali pripazite da ne budu premali. Stavite krugove tortilje na pleh obložen pek-papirom. Svaku s obje strane poprskajte uljem i pospite šećerom. Kako biste dobili oblik "školjke", iskoristite kalup za mafine - okrenite ga naopako i u prostore između udubljena za mafine savijte pripremljene krugove tortilje. Ponovite postupak sa svim tortiljama. "Školjke" pecite oko pet minuta, dok ne porumene i ne postanu hrskave. U međuvremenu, u zdjeli umutite pavlaku mikserom oko pet minuta, dok se smjesa ne zgusne. Dodajte i kašičicu kakao praha i miješajte dok se ne sjedini.

Jagode potom operite i narežite na manje komade i prebacite u zdjelu. Dodajte kašiku agavinog sirupa i sve skupa dobro promiješajte. Takose izvadite iz rerne i pažljivo ih izvadite s kalupa te ostavite sa strane da se ohlade. Na kraju, dodajte šlag u "školjke", pospite jagodama i uživajte u spoju kremastih i hrskavih tekstura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.