TAJNA VRHUNSKIH KUHARA

Odličan trik kako da paradajz sos bude savršenog okusa

Nije svejedno kad se dodaju začini, kao ni koju količinu maslinovog ulja ćete staviti

Gorki okus povezan je s predugim kuhanjem začina. Printscreen

E. Ag.

26.4.2023

Dodavanje prstohvata šećera u umak od paradajza je tradicionalni trik da bi se potakli prirodni šećeri koje paradajz inače sadržava, kako bi ublažili njegovu prirodnu kiselost. Kako piše „Daily meal“, mnogi kažu da je pronalaženje ravnoteže tih okusa glavna tajna savršenog okusa umaka.

No, treba reći da je to previše pojednostavljen pristup receptu, jer paradajz ima mnogo toga u sastavu što može dati posebnu notu okusu. Ti različiti spojevi određuju mnogo više od toga hoće li umak biti kiselog ili slatkastog okusa, što se odnosi i na konzervirani paradajz. 

Soda bikarbona

Snižavanje nivoa kiselosti je zapravo jednostavno: Paradajzu treba dodati prstohvat sode bikarbone, koja ima alkalni karakter, pa ublažava kiselinu. No, budite oprezni s količinom, jer previše sode bikarbone pokvarit će okus umaka. Najbolje je zagrabiti je na vrh kašičice, promiješati, pa probati umak i onda dodavati po potrebi.

Još neki trikovi za ukusniji paradajz sos

Izbjegnite gorčinu

Gorki okus povezan je s predugim kuhanjem začina. Svježe bilje treba dodati na samom kraju kuhanja, u protivnom će se raspršiti hlapljivi okusi koje želite, a ostati gorak okus. Sa suhim biljem rizik za to je manji, no veće su šanse da ćete pretjerati.

Dodaci kao finese

Mrkva sosu daje suptilnu slatkoću, koja je složenija od običnog šećera. Dodavanje crvenog ili bijelog vina donosi slojeviti okus.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje obogaćuje okus paradajz sosa.

Velika količina maslinovog ulja zaokružit će okus umaka. Ako ste pretjerali pa masnoća pliva na vrhu, dodajte vodu u kojoj se kuhala tjestenina, u kojoj ima škroba, pa će se masnoća emulgirati. Pomaže i miješanje žličice hladnog maslaca u umak neposredno prije posluživanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.