ODLIČAN RECEPT

Vaskršnje zeke

Napravljene zeke premažite žumancem kojem ste dodali kašičicu ulja

Vaskršnje zeke. Printscreen

A. O.

18.4.2023

Sastojci (za četiri zeke):

200 ml toplog mlijeka

1 kesica kvasca

50 ml ulja

1 jaje

1 kašičica šećera

1 kašičica soli

450 g brašna, meko T400

4 manje mrkve

listići peršuna

jestivi flomaster

Priprema:

U posudu sipajte kvasac, šećer, toplo mlijeko i malo brašna.

Ostavite dva minuta da se kvasac aktivira, dodajte bjelance, ulje, so, pa brašnom zamijesite tijesto i ostavite ga da naraste, oko 30 minuta. 

Za to vrijeme alufoliju smotajte u oblik mrkve. Nadošlo tijesto podijelite na četiri dijela. Od svakog dijela napravite zeku. Kada preklapate ruke, ispod stavite alufoliju koju ste pripremili.

Napravljene zeke premažite žumancem kojem ste dodali kašičicu ulja. Pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni, oko 20 minuta. Pečene zeke ostavite da se prohlade, pa izvucite alufoliju i na to mjesto ubacite mrkvu, a pri vrhu stavite listiće peršuna. 

Crnim jestivim flomasterom zekama nacrtajte oči, nos i usta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.