VAŠA KUHARICA

Sezonske namirnice: Grašak – zdrava proljetna mahunarka

Ako nemate previše vremena za eksperimentiranje, dovoljno ga je skuhati te začiniti maslacem i bijelim lukom

Odličan je u kombinaciji s tjesteninom i ovčjim sirom. Ilustracija

Avaz.ba

12.6.2020

Grašak ili bob je namirnica koja je zahvaljujući tehnici dubokog zamrzavanja dostupna tokom cijele godine, ali sada, na proljeće možete ga kupiti i svježeg i to neočišćenog, u mahuni. Ako je jako mlad, njegove mahune možete koristiti za pripremu jela. A mladim zrnima nije potrebno niti skidati opnu.

Odličan je u kombinaciji s tjesteninom i ovčjim sirom, voli društvo suhog mesa, a slaže se i s rukolom te šparogama. Od ovog povrća možete pripremati i ukusan namaz. Dovoljni su vam još bijeli luk, maslac, kadulja ili timijan. Od začina bob voli i čili, zatim mentu, ali i limunovu koricu.

Ako nemate previše vremena za eksperimentiranje, dovoljno ga je skuhati te začiniti maslacem i bijelim lukom.

Zasitna je mahunarka, jer čćete sa 100 g svježeg boba dobiti 88 kalorija. Od minerala se u njegovu nutritivnom sastavu ističu bakar, mangan, fosfor, magnezij, kalij i željezo. Ako bob osušite, njegova će se energetska vrijednost još i povećati, a s njom i udio minerala.

Baš poput ostalih mahunarki, odličan je izbor za osobe koje pate od anemije jer je dobar izvor vitamina B kompleksa i već spomenutog željeza.

Kada se odlučite na kupovinu svježeg boba u mahunama, pazite da one budu čvrste, hrskave i svijetlozelene boje. Takav se u frižideru može čuvati nekoliko dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.