TRAVEL BLOGERICA

Maja Davidović spontano ušla u svijet turizma na Instagramu: Banjalučanka pronosi prirodne ljepote BiH širom svijeta

Bosnu i Hercegovinu sam intenzivnije počela da obilazim tokom pandemije koronavirusa

Davidović: Uživam donositi priče iz naše zemlje. Instagram

18.4.2024

Banjalučanka Maja Davidović slučajno je prije dvije godine, na nagovor prijatelja, otključala profil na Instagramu i samim tim više se posvetila tekstovima, fotografijama, videima, kako bi što bolje dočarala destinacije koje posjećuje. Uprkos početnoj tremi, Maja se danas isprofilirala u vrlo utjecajnu travel blogericu, koju na Instagramu prati 12.000 ljudi.

Nevjerovatna priroda

- Zaista uživam da donosim priče iz naše zemlje, ali, naravno, i s drugih evropskih i svjetskih destinacija. Priroda mi je uvijek iznad arhitekture, iako s dragošću volim da obiđem sve. Bosnu i Hercegovinu sam intenzivnije počela da obilazim tokom pandemije koronavirusa, kao i mnogi drugi. Koliko god da je bio težak i neizvjestan taj period, mislim da je upravo on utjecao na sve nas da počnemo više da cijenimo ono što imamo, a zaista imamo nevjerovatnu prirodu, historiju i tradiciju, što je za turizam jedne zemlje veoma važno - rekla nam je Davidović.

Inače, Maja je majka četvero djece te joj je zbog toga veliki izazov često putovati i odsustvovati od kuće.

- Moja djeca su sad već velika i mislim da imaju dobre temelje. Podrška mog supruga i uopšte čitave porodice je veoma bitna u svemu ovome. Naravno, često putujemo i porodično, koliko smo u mogućnosti od dječijih obaveza i aktivnosti. Recimo, prošle godine sam u ovom periodu već bila na tri-četiri destinacije izvan BiH, a ove godine moje avanture kreću malo kasnije, jer je u planu jedno izazovnije putovanje za početak, a bit će ih mnogo do kraja godine, Bože zdravlja i sreće – istakla je Maja.

Predivan grad

Ovu zanimljivu Banjalučanku posebno je dojmio grad soli.

- Postoje ti neki gradovi koji, osim ljepote, imaju „ono nešto“. Upravo je Tuzla jedan od tih gradova. Tamo se osjećam kao kod kuće, prvenstveno zbog odnosa lokalnog stanovništva prema turistima. Ne postoji osoba u Tuzli koju sam zaustavila zbog neke informacije koja mi je bila potrebna u tom momentu, a da mi nije objasnila sve s osmijehom na licu. Tuzlaci su, uz Banjalučane, najsrdačniji, ako ćemo gledati generalno. Naravno, svuda postoje i dobri i loši ljudi. Pored te srdačnosti i topline ljudi, Tuzla je predivan grad, parkovi, čaršija - navela je blogerica.

Davidović nam otkriva koje su još destinacije ostavile na nju jak utisak.

- Osim BiH koju obožavam i gdje se najljepše osjećam, Italija mi je zauvijek destinacija broj jedan od zemalja koje sam do sada obišla, iako mislim da će i ostati, jer je nekako kompletna. Destinacija koja je na mene ostavila možda najveći utisak je Zanzibar. Mislim da nije razlog što je to moja prva egzotična destinacija, ako ne računamo Egipat - zaključila je Davidović.

Nisu dovoljno cijenjeni

- Mislim da kod nas u BiH travel blogeri još nisu dovoljno cijenjeni i prepoznati. Obično će vam reći - šta oni tu samo fotografišu, snimaju, piskaraju, kao da je to neki naporan posao. S druge strane, niko ne vidi pozadinu svega toga. Kao i svaki drugi posao, i ovaj morate raditi iz ljubavi, jer, ako ona nije prisutna, ljudi koji vas prate i primjenjuju vaše savjete za putovanja neće prepoznati emociju koju donosite kroz vaš sadržaj, prosto vam neće vjerovati - zaključila je Davidović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.