NA FORBESOVOJ LISTI

Srce Jadrana: Najromantičnije mjesto na svijetu nalazi se u Hrvatskoj, Bijonse je tu slavila rođendan

Galešnjak je mali, nenaseljeni otok u Pašmanskom kanalu, a poznat je i kao „otok ljubavi“ i „otok zaljubljenih“

Galešnjak je na karti prvi zabilježio Napoleonov kartograf. Instagram

E. Ag.

15.2.2024

U samom središtu Zadarskog arhipelaga, okruženo kristalno plavim morem, nalazi se srce Jadrana.

Galešnjak je mali, nenaseljeni otok u Pašmanskom kanalu, a poznat je i kao „otok ljubavi“ i „otok zaljubljenih“.

Savršen oblik srca

Nalazi se između otoka Pašman i grada Turnja na kopnu, a pažnju domaće i međunarodne javnosti privukao je 2008. godine, kada ga je Google Earth proglasio jednim od nekoliko prirodnih fenomena u obliku srca.

Galešnjak je na karti prvi zabilježio Napoleonov kartograf Šarl-Fransoa Botemps-Bopre početkom 19. stoljeća, kada je nacrtao njegov gotovo savršen oblik srca. Ovaj atlas se danas čuva u Univerzitetskoj biblioteci u Zadru.

Otočić površine 0,132 kvadratna metra o svojoj popularnosti svjedoči time što je uvršten na „Forbesovu“ listu najromantičnijih destinacija za Dan zaljubljenih, dok je čak i popularna pjevačica Bijonse, tokom svoje posjete Hrvatskoj, upravo na ovom otoku proslavila svoj 39. rođendan.

Historija „otoka ljubavi“

Zanimljivosti u vezi s ovim otokom ima još, jer je 1177. godine rimski papa Aleksandar III (1159.−1181.) posjetio ovaj otok.

Papa je tada plovio s juga Italije na sjever u Veneciju, i to hrvatskom stranom Jadrana. Na putu je prošao kroz Pašmanski kanal, dok su se papske galije zaustavile između otoka Ričula i Galešnjak. Papa Aleksandar III tada je poslao svog glasnika da ode u susjedni Zadar i obavijesti zadarskog nadbiskupa o danu i satu njegovog dolaska u sam grad.

Otočke straže Vrgade, Pašmana (Pustograd) i Ugljana (Sv. Mihovil, Preko) vatrom i dimom obavijestile su puk o dolasku ovog važnog posjetioca. Papi su u Zadru stanovnici tada priredili doček vrijedan ovog visokog gosta, piše B92.

Koga god da upitate za ovo magično mjesto, reći će vam kako je zaista posebno mjesto, koje odiše pozitivnom energijom, te stoga i ne čudi da je često izabrano kao destinacija na kojoj dvoje ljudi započinju put u zajednički život.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.