DAKLE, SABUR

Evo šta se dešava ukoliko pušite u WC-u u avionu: Stjuardesa upozorava na brojne posljedice

Natali je rekla da je jedan od njenih putnika na nedavnom letu uhvaćen da vejpuje u kupatilu, a alarm se, naravno, upalio

Ne pušite u WC-u aviona. Instagram

M. Z.

8.10.2023

Razmišljate o tome da konzumirate cigarete u avionu i o načinu na koji biste to uradili a da vas niko ne vidi? Nemojte.

Niz događaja

Stjuardesa koja je vrlo svjesna da neki putnici ovo smjeraju tokom trajanja letova je željela jednom zauvijek da objasni šta se dešava ako pušite ili koristite e-cigarete u WC-u aviona.

Natali je objasnila kako pušenje tokom leta može da dovede do niza događaja, uključujući preusmjeravanje leta ili neplanirano slijetanje, što uzrokuje daljnje posljedice po sve putnike i posadu. Pušenje je strogo zabranjeno na svim komercijalnim letovima raznim aviokompanija, a putnici se suočavaju sa strogim kaznama kao što su velike novčane kazne - ili im čak može biti zabranjeno da ikada više lete tom aviokompanijom.

Ako ne poštujete pravila, evo šta se dešava.

- Kada pušite ili vejpujete u kupatilu, alarm za dim tiho upozorava pilotsku kabinu. Kabina dobiva obavještenje da se alarm za dim uključio i da je u avionu otkriven dim. Međutim, oni ne znaju da li dim dolazi od nekoga ko zaista puši u kupatilu ili je negdje u avionu otkriven požar.

Ako putnik bude uhvaćen kako puši ili vejpuje, najbolje je da prizna.

- Ako se ne identificirate, taj avion će biti prizemljen na najmanje dva sata jer trebaju provjeriti sve resurse i uraditi potpuni remont sistema, motora i svega toga.

Moraju sletjeti

Stjuardese ne znaju odakle dolazi dim, pa zato moramo sletjeti i biti van službe dva sata kako bi posada mogla provjeriti sve sisteme da vidi odakle dolazi taj dim koji je otkriven. Ona je rekla da, kada putnik prizna da puši, avion neće biti prinuđen prinudno sletjeti.

Natali je rekla da je jedan od njenih putnika na nedavnom letu uhvaćen da vejpuje u kupatilu, a alarm se, naravno, upalio.

- Bili smo usred služenja kada smo dobili hitni poziv iz pilotske kabine. Ja sam trčala do prednjeg dijela aviona, druga stjuardesa je trčala do repa, podigla sam slušalicu i kapetan mi je rekao: "Ko vejpuje u kupatilu?"

- Nisam čula alarm za dim, a nije ni druga stjuardesa. Očigledno je bio neko koga nismo vidjele da ulazi u kupatilo. Išle smo pozadi da provjerimo, definitivno je mirisalo kao da je neko tamo vejpovao. Tako da smo to razglasile. Niko se nije izjašnjavao, očigledno niko to nije želio priznati.

Nasreću, avion je bio oko kopna na odredištu, tako da je održavanje na zemlji moglo pogledati detektore dima.

Detektori dima

- Da smo sletjeli u drugi grad, taj avion bi bio prizemljen i van upotrebe dva sata samo zato što je neko otišao da vejpuje u WC-u. Dakle, poenta priče je da detektori dima rade. Ne pušite i ne vejpujte u WC-u. Upropastit ćete dan mnogim ljudima jer ste bili sebični što ste ušli u WC jer ste morali da pušite na letu. Molim vas, nemojte biti ova osoba - poručuje stjuardesa, prenosi "7Life".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.