ZDRAVA PREHRANA

Brokula i mrkva tope salo: Evo na koji način

Postoji i povrće koje može pomoći u smanjenju obima stomaka.

Mrkva je zdrava. Facebook

Dž. R.

6.2.2024

Ne postoji loše povrće. To je hrana bogata hranjivim tvarima i antioksidansima koji upotpunjuju svaki obrok i podržavaju zdravlje tijela. Prehrana koja sadrži puno povrća može smanjiti rizik od bolesti, poboljšati probavu, regulirati šećer u krvi i pomoći u zdravom mršavljenju. Međutim, postoji i povrće koje može pomoći u smanjenju obima stomaka.

Smanjenje upale

Brokula je na samom vrhu hranjivog povrća. Ona je bogata antioksidansima koji pomažu smanjenju upale u tijelu. Primarni spoj je sulforafan, koji djeluje na snižavanje tvari i pokreću upalni proces. Smanjenjem upale, tijelo se bolje oslobađa težine i efikasnije radi u svakom drugom području.

Mrkve su bogate luteinom za koji brojna istraživanja pokazuju da ima antioksidativna svojstva te da može utjecati na rješavanje problema viška masnog tkiva u donjem dijelu stomaka. Konzumacija sirove mrkve zapravo može pomoći metabolizmu.

Još jedno povrće korisno za gubitak masnoće na stomaku je zelena salata. Bogata je luteinom, biljnim spojem koji potencijalno utječe na smanjenje sala. Ovaj spoj je dio veće grupe spojeva zvanih karotenoidi, koji uključuju lutein, likopen i zeaksantin, a oni imaju antioksidativna svojstva.

Hranjive tvari

Neka istraživanja potvrđuju da ti spojevi mogu pomoći i kod gubitka viška masnoće.

Narandžaste i žute paprike također su bogate luteinom. Ovo jarko, ukusno povrće izvrstan je dodatak planu prehrane koji je pogodan za skidanje masnoće na stomaku.

Cvekla je zemljano korjenasto povrće prepuno hranjivih tvari koje mogu pomoći u kontroli područja oko stomaka te čak poboljšati probavu.

Kelj je lisnato povrće koje sadrži mnogo hranjivih tvari. Uz ovo povrće povezuju se vitamini A, K, C i B6, kao i mangan, bakar, kalij, te vlakna i proteini. S vremenom, uključivanje kelja u prehranu može vam pomoći smanjiti određeni dio masnoće oko trbuha, a njega odmah prati i špinat.

Pozitivni efekti

Jedno istraživanje objavljeno u British Journal of Nutrition pokazalo je da suplementacija luteina u kombinaciji s niskokaloričnom dijetom ima nekoliko pozitivnih efekata na učesnike. Oni koji su suplementirali lutein primijetili su smanjenje opsega struka, visceralne masnoće, tjelesne težine i tjelesne masnoće, kao i niže razine LDL holesterola.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.