SAVJETI

Uživajte u treningu bez neželjenih problema

Ako jedete neposredno prije treninga, ne dajete vašem digestivnom sistemu dovoljno vremena da razgradi hranu, ističe fiziolog Džim Vajt

Za pojavu mučnine kriv je rad gastrointestinalnog trakta. AHP

Z. K.

20.6.2023

Mučnina izazvana vježbanjem može da bude uzrokovana vašim rasporedom obroka, izborom hrane ili intenzitetnim znojenjem. Ponekad, tokom vježbanja, možete da osjetite iznenadnu mučninu i nelagodnost u želucu. Ovaj uobičajeni fenomen poznat je kao mučnina izazvana vježbanjem, i iako je neprijatna, zapravo je prilično normalna reakcija.

Olakšajte sebi

Prema pisanju portala Health, evo šta bi trebalo da znate o tome zašto se to dešava, kada je trenutak da se zabrinete i šta možete učiniti da olakšate sebi. Postoji pogrešno shvatanje da mučnina tokom ili poslije vježbanja ukazuje na vašu ukupnu formu, ali to nije istina.

- Mučnina izazvana vježbanjem može da se javi kod svakog, od olimpijca do vježbača početnika - ističe specijalista sportske medicine Brajan Babka (Brian).

Autori istraživanja Frontiers in Physiology objasnili su da je za ovaj osjećaj kriv vaš probavni sistem. Tačnije, vježbanje ometa rad gastrointestinalnog trakta, što dovodi do simptoma kao što su mučnina i povraćanje. Kad pojačate intenzitet vježbanja, vaša crijeva mogu da pate.

Vitalni organi

Kad vježbate, krv teče u mišiće koje pokrećete i do vaših vitalnih organa koji naporno rade - poput srca, pluća i mozga. Manje krvi je distribuirano u organe za varenje, što stavlja na pauzu procese koji razgrađuju hranu u vašem stomaku.

- Najveći faktor u tome da li ćete iskusiti  mučninu ili ne jesti šta i kada ste jeli prije vježbanja. Ako jedete neposredno prije treninga, ne dajete vašem digestivnom sistemu dovoljno vremena da razgradi hranu, a ako jedete prerano, to može dovesti do toga da se osjećate gladno i usporeno - ističe fiziolog Džim Vajt (Jim White).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.