UDAVALE SE ZA NAJBOGATIJE

Nosile su samo visoku modu: 5 najbolje obučenih žena svih vremena

Američki magazin „Vanity Fair“ na listu najbolje odjevenih žena svih vremena uvrstio je i dame koje su obilježile period u kojem su živjele

Žaklin de Ribs - Avaz
Žaklin de Ribs - Avaz
Mona Bismark - Avaz
Barbara Bejb Pejli - Avaz
Barbara Bejb Pejli - Avaz
+4
E. Ag.

20.4.2023

Slavni američki magazin „Vanity Fair“ na svoju listu najbolje odjevenih žena svih vremena uvrstio je i dame koje su svojim stilom obilježile period u kojem su živjele, ali njihova imena i status modnih ikona mnogima su nepoznati.

U nastavku saznajte više od pet najbolje odevenih žena na svetu za koje

Žaklin de Ribs

Žaklin de Ribs (Jacqueline de Ribes), aristokratkinja, dizajnerica i filantropkinja utjelovljenje je žene sa stilom. Cijenjena Parižanka bila je neustrašiva u svom modnom odabiru, unikatna i nikada nije izgledala poput drugih. Većina njene garderobe bila je sastavljena od odjeće koju je sama dizajnirala.

Kreacije visoke mode velikih modnih majstora poput „Diora“ često bi razrezala i prekrojila u nešto novo i neviđeno.

Nakon pet nominacija 1962. godine uvrštena je na međunarodnu listu najbolje odjevenih osoba svih vremena. Od odjeće koju je nosila poznatiji je samo njen profil. Njime je bio fasciniran i slavni američki modni fotograf Ričard Avedon (Richard), koji je nakon jednog snimanja rekao: "Žalim žene koje imaju manji nos od Žaklin de Ribs."

Mona Bismark

Osvrćući se na njenu srebrenkastu kosu i plave oči, fotograf Sesil Biton prijelepu Monu Bismark (Bismarck) nazvao je boginjom od kamena i kristala.

Poznata pripadnica visokog društva prva je Amerikanka koja je ponijela titulu najbolje odjevene žene na svijetu, a na međunarodnoj listi najbolje odjevenih osoba svih vremena nalazi se od 1958. godine.

Obožavala je odjeću španskog dizajnera Kristobala Balensijage (Cristobal Balenciaga). Legenda kaže da se Mona zatvorila u svoju sobu i plakala tri dana kada je modni velikan otišao u penziju. Utjehu (i odjeću) pronašla je kod dizajnera kojem je Balensijaga bio idol, legendarnog Ibera de Živanšija (Hubert de Givenchy).

Mona Bismark. Printscreen/Rol-benzaken.centerblog

Paulina de Rotšild

Paulina de Rotšild (Pauline de Rothschild), spisateljica i modna dizajnerica, porijeklom je bila Amerikanka, a rodila se 1908. godine u Parizu. Bila je izuzetno visoka za ono vrijeme i voljela je odjevne komade koji su u centar pažnje stavljali njene duge noge.

Radila je kao modna stilistkinja za pripadnice visokog američkog društva, a nakon udaje za prvog supruga preselila se na Majorku, gdje je otvorila butik.

Potom je u Parizu i Londonu radila sa slavnom modnom dizajnericom Elsom Skjapareli (Schiaparelli). Nikada joj nije bilo važno šta će ljudi misliti o njoj, a takav stav očitovao se i u njenom zanimljivom modnom stilu koji su svojevremeno nazivali i čudnim.

Na međunarodnoj listi najbolje odjevenih osoba svih vremena nalazi se od 1969. godine.

Paulina de Rotšild. Printscreen/Rol-benzaken.centerblog

Glorija Ginis

Život ove dame obavijen je velom misterije. Rođena je 1908. godine u Meksiku, a njen uspon među najpoznatije pripadnike visokog društva započinje udajom za 27 godina starijeg poduzetnika Džakobusa Šoltensa.

Udavala se još tri puta, posljednji 1951. godine za britanskog političara i bogataša Tomasa Ginisa (Guinness), a tada se pričalo da je radila kao vojna špijunka.

U to vrijeme ideal ženske ljepote predstavljale su putene plavuše, zbog čega se crnokosa vretenasta Meksikanka isticala svojom egzotičnom pojavom.

Kristobal Balensijaga prozvao ju je najelegantnijom ženom koju je ikada odijevao, a za njenu garderobu brinuli su se i modni čarobnjak Kristijan Dior, Iber de Živanši, francuski majstor Iv Sen Loran (Yves Saint Laurent), kao i mnogi drugi modni velikani.


Glorija Ginis. Printscreen/Instagram

Barbara Bejb Pejli

Gospođa Bejb Pejli (Babe Paley) imala je samo jednu manu - bila je savršena, zapisao je u svoj dnevnik književnik Truman Kapoti. Bejb Pejli rođena je 1915. godine u Bostonu pod imenom Barbara Kušing (Cushing). Zaljubljenica u lijepu odjeću počela je 1938. godine raditi kao modna urednica u američkom „Vogueu“. Zahvaljujući toj poziciji, imala je pristup najboljoj dizajnerskoj odjeći.

Magazin „Time“ već ju je 1941. godine proglasio drugom najbolje odjevenom ženom na svijetu.

Prvo mjesto otela joj je Volis Simpson (Wallis).

Šest godina kasnije udala se za Vilijama Pejlija, bogatog osnivača američke TV mreže CBS koji ju je uveo u visoko društvo.

Nazivali su je američkom boginjom, obožavali zbog manira i urođene pristojnosti, a njen stil obilježila je besprijekorna elegancija.

Barbara Bejb Pejli. Printscreen/Instagram

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.