SVE ŠTO TREBA ZNATI

Keratinsko ravnanje kose: Sve prednosti i nedostaci popularnog tretmana

Također treba biti oprezan jer se tretmani s keratinom ne bi trebali raditi više od tri puta godišnje

Keratinski tretman regeneriše oštećenu kosu. ILUSTRACIJA

A. F.

30.5.2022

Bez obzira radi li se o kratkoj ili dugoj kosi najvažnije je da ona bude njegovana i zdrava, a u tome nam mogu pomoći različiti preparati i tretmani. 

Jedan od najpopularnijih tretmana za ravnanje i sjaj kose je onaj s keratinom, postoji već godinama i žene ga jako vole. Osim što pomaže kosi da ostane ravna, istovremeno stvara sjaj i vlasi su glatke.

Keratin je protein koji se inače nalazi u noktima i kosi zbog čega imaju sjaj. Sušenje kose, boje i različita pomagala za oblikovanje kose oštećuju kosu pa je potrebno pravila njega kako bi kosa ostala sjajna. Tretmani s keratinom izvode se tako da se na mokru kosu stavlja keratin i drži oko 30 minuta. No neki frizeri vole prvo farbati kosu, a zatim staviti keratin na suhu kosu. Poslije toga se kosa izravna peglom.


Pozitivne strane tretmana s keratinom

Iako neke vrste šampona sadrže keratin, ipak su profesionalni tretmani u salonima puno učinkovitiji, a evo i zašto.

Keratin će popuniti oštećenja koja su se pojavila na vlasima, a zbog toga će kosa biti glatka. Kosa će biti i sjajnija što će joj dati općenito zdraviji izgled. Keratin će također popraviti oštećene krajeve kose koji često izgledaju razdvojeno.

Rezultati ovo tretmana mogu trajati do šest mjeseci ako se kosa ne pere svakodnevno. Ako se kosa pere dva do tri puta sedmično rezultati ovog tretmana mogu se vidjeti mjesecima.

Zbog ovog tretmana kosa će se lakše oblikovati osobito ako je kosa kovrčava ili tanka. Vlasi će također biti jače i zdravije jer će se brže sušiti, a to znači i da će biti manje oštećena od topline.

Jesu li tretmani s keratinom sigurni?

Neke vrste tretmana s kreatinom sadrže formaldehid, a on može biti opasan. Zbog ovog hemijskog sastava kosa će izgledati ravnije, no neki proizvođači čak i kriju da se formaldehid nalazi u njihovim proizvodima. Također treba biti oprezan jer se tretmani s keratinom ne bi trebali raditi više od tri puta godišnje.

Kako bi tretman manje oštetio kosu i bio više učinkovit vrlo je važno ne prati kosu više od dva, tri puta sedmično. No također treba izbjegavati vodu s hlorom, ali i slanu vodu što znači da je važno izbjegavati bazene i more, jer će smanjiti učinak tretmana. Važno je odabrati regeneratore i šampone koji ne sadrže natrijev hlorid i sulfate kako bi manje oštetio kosu. I za kraj jedna važna naznaka, ovaj tretman se ne preporučuje trudnicama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.