RIJEČ STRUKE

Krpelji kod pasa: Najopasniji vanjski paraziti

Najbolji način da biste spriječili pojavu krpelja na psu jeste preventiva, odnosno korištenje zaštite

Prveencija je ključ. Banfield

Dr. Marin Kristian Jerković

29.4.2024

Krpelji kod pasa su česta pojava koja može biti izuzetno opasna. Najčešće se javljaju na proljeće i jesen, no prisutni su tokom čitave godine pogotovo za vrijeme toplijih dana. Predstavljaju najopasnije ektoparazite pasa, a mogu biti uzročnici raznih bolesti. 

Detaljni pregled

Vrlo je važno prepoznati krpelja na vašem ljubimcu što ranije kako bi se mogućnost pojave bolesti svela na minimum.

Nakon boravka u prirodi s vašim psom, potrebno ga je detaljno pregledati na krpelje. Najčešće se javljaju na zavučenijim mjestima na unutrašnjoj strani ušne školjke, ispod vrata, na očnim kapcima, u predjelu prepona, na šapama.

Preventivno djelovanje

Najbolji način da biste spriječili pojavu krpelja na psu jeste preventiva, odnosno korištenje zaštite koja efikasno djeluje na vanjske parazite, ujedno i na krpelje (ampule,ogrlice,tablete). 

Međutim, ukoliko ste uočili krpelja na vašem psu, potrebno ga je što prije ukloniti. Ujed krpelja ponekad može proći bez ikakvih znakova, budući da svaki krpelj nije zarazan. Vrlo često izazivaju lokalnu iritaciju i crvenilo na mjestu ujeda.

Jerković: Detaljno pregledajte ljubimca nakon šetnje. Facebook

Zabrinjavajući simptomi

Ako je proteklo određeno vrijeme nakon nalaska krpelja na psu, ili pas nije imao adekvatnu zaštitu, treba obratiti pažnju na sljedeće simptome poput malaksalosti, potištenosti, smanjenog apetita, povraćanja, povišene tjelesne temperature.

Kasnije se mogu razviti simptomi anemije, tamne boje urina, te ikterusa (žutice). Ukoliko se bolest ne liječi, u ovoj fazi može završiti smrtonosno.

Pomoć veterinara

Potrebno je psa odvesti veterinaru što prije čim se primjete prvi simptomi kako bi se pružila adekvatna pomoć.

Sve krpeljske bolesti koje se javljaju na našem podneblju (babezioza, erlihioza, anaplazmoza) imaju sličnu kliničku sliku, te mogu ostaviti trajne posljedice na vašeg ljubimca, naročito na jetru i bubrege.

Stoga je najvažnije osigurati psu efikasnu zaštitu i što ga detaljnije pregledati nakon svake šetnje, kako ga ne bi doveli u rizičnu situaciju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.