OPASNO ZELENILO

Otrovne biljke za ljubimce: Dobro razmislite prije nego odlučite osvježiti prostor

Odgovorni vlasnici moraju znati ove informacije

Budite oprezni. Pixabay

Dž. R.

11.4.2024

S dolaskom ljepših dana, mnogi se odluče da osvježenje prostora i stvaranje ugodne atmosfere pa domove ukrašavamo nizom prekrasnih biljaka.

Međutim, iako biljke mogu poboljšati naš životni prostor, neke mogu predstavljati ozbiljnu prijetnju našim kućnim ljubimcima.

Kao odgovorni vlasnici kućnih ljubimaca moramo znati koje su otrovne biljke za pse i mačke, a koje je sigurno imati u blizini.

Otrovne biljke za pse

1. Azaleja

Ova popularna cvjetnica sadrži toksine koji mogu uzrokovati povraćanje, proljev, pa čak i teže simptome kao što su slabost i kardiovaskularni problemi kod pasa.

2. Cikas palma

Uprkos elegantnom izgledu, svi dijelovi cikas palme vrlo su otrovni za pse. Gutanje može dovesti do zatajenja jetre i potencijalno kobnih posljedica.

3. Ljiljani

Određene vrste ljiljana, poput uskršnjih i tigrastih ljiljana, izuzetno su otrovne za pse. Čak i mala količina gutanja može rezultirati zatajenjem bubrega.

Biljke koje nisu otrovne za pse

1. Zeleni ljiljan

Poznata po svojim svojstvima pročišćavanja zraka, biljka pauk sigurna je za pse i može biti divan dodatak vašem domu.

2. Bostonska paprat

Sa svojim bujnim, pernatim lišćem, bostonska paprat nije toksična za pse i može uspijevati u zatvorenom prostoru, dodajući dašak elegancije svakoj prostoriji.

3. Afrička ljubičica

Ove šarene biljke koje se ne održavaju sigurne su za pse, omogućujući vlasnicima kućnih ljubimaca da bezbrižno uživaju u njihovom živopisnom cvatu.

Biljke otrovne za mačke

1. Ljiljani

Iako mogu pružiti dašak elegancije vašem domu, ljiljani su izuzetno otrovni za mačke. Gutanje može uzrokovati ozbiljno oštećenje bubrega, pa čak i smrtonosno.

2. Difenbahija

Ova popularna sobna biljka sadrži kristale oksalata koji kod mačaka mogu uzrokovati oralnu iritaciju, slinjenje i poteškoće s gutanjem.

3. Zlatni puzavac

Iako cijenjen zbog lakog održavanja, zlatni puzavac je otrovan za mačke i može dovesti do gastrointestinalnih smetnji i oralne iritacije ako se proguta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.