DOBRE NAVIKE

Koliko često treba mijenjati peškire ako želimo biti zdravi: Odgovor će vas iznenaditi

Koliko puta može da se koristi isti

Isti možete upotrijebiti tri puta. mumsnet.

M. Z.

15.1.2024

Dok su neki uvjereni da se peškir mora staviti na pranje već nakon prvog korištenja, drugi smatraju da je to bespotrebno jer iz tuš-kabine ili kade izlazite čisti.

Nakon tuširanja se vaš peškir zapravo ne prlja. Možda postoje neke kožne bakterije koje se zalijepe za peškir, ali one su zanemarive. Jedino je važno da ga odmah nakon obavljene rutine objesite da se osuši, jer ako danima ostane zgužvan i vlažan, razvit će se neprijatan miris.

Opće pravilo kaže da svoj peškir ne smijete koristiti više od tri puta. Nakon toga bi bilo dobro da ga promijenite, jer svaki put kada se pokvasi, bakterije na njemu dobivaju idealnu priliku za širenje i razmnožavanje. Nakon nekog vremena peškir postaje prilično prljav.

Također, dijeljenje peškira je još jedna tema za raspravu. Iako bi se mnogi složili da je dijeljenje peškira s ukućanima nehigijenska praksa, zapravo ne morate brinuti. Budući da živite zajedno, velike su šanse da imate iste kožne bakterije. Ipak, poželjno bi bilo da svako ima svoj peškir, naročito ako neko ima neku infekciju ili kožnu bolest, piše Najžena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.