NIVO VLAŽNOSTI

Kako spriječiti kondenzaciju na prozorima i zašto biste trebali

Ali kondenzacija s prozora ne blokira samo vaš pogled: ako se pojavljuje redovno, tokom vremena, može uzrokovati štetu

Spriječite pojavu kondenzacije u svom domu. Facebook

M. Z.

14.11.2023

Kondenzacija se može stvoriti na prozorima kada postoji velika razlika u temperaturi unutrašnje i vanjske temperature. Kada je s vanjske strane, kondenzacija je u biti rosa i nestaje kada sunce ugrije prozor. Kondenzacija u zatvorenom prostoru, međutim, znak je visoke vlažnosti u prostoriji - ili možda u cijelom domu.

Ali kondenzacija s prozora ne blokira samo vaš pogled: ako se pojavljuje redovno, tokom vremena, može uzrokovati štetu. Evo šta možete učiniti kako biste uopće spriječili stvaranje kondenzacije na prozorima.

Šta uzrokuje kondenzaciju na prozorima

Nije neuobičajeno da se na unutrašnjim prozorima stvori kondenzacija kada je zrak u prostoriji izrazito vlažan. To se može dogoditi kada kuhate, tuširate se vrućom vodom ili sušite odjeću. U ovakvim situacijama kondenzacija obično nestaje kada se nivo unutrašnje vlažnosti vrati na normalu, piše Life Hacker.

Međutim, ako se kondenzacija stvara na prozorima u cijeloj kući, čak i kada se ne odvijaju aktivnosti za povećanje vlažnosti, to je vjerovatno znak prekomjerne vlage u kući — širi problem koji treba odmah riješiti.

Kako spriječiti kondenzaciju prozora

Započnite s osnovama, poput uključivanja ispušnog ventilatora i/ili otvaranja prozora dok kuhate, tuširate se ili kupate. Ako imate termostat koji mjeri i omogućuje vam podešavanje nivoa vlažnosti u vašem domu, iskoristite ovu značajku i pazite da je držite ispod 60 posto - idealno između 30 i 50 posto. Slično tome, ako koristite ovlaživač zraka, smanjite ga ili potpuno isključite.

Ako ste već isprobali te strategije, evo nekoliko drugih koje možete razmotriti:

– Povećajte ventilaciju i cirkulaciju u cijelom domu kombinacijom otvorenih prozora i raznih ventilatora

– Otvorite zavjese, draperije i druge ukrase za prozore kako biste spriječili ili oslobodili zarobljenu toplinu na prozorskim staklima

– Uključite ovlaživač zraka

Oštećuje li kondenzacija prozora

Povremena kondenzacija na prozorima s jasnim uzrokom, poput tuširanja ili kuhanja, normalna je pojava i obično nema razloga za brigu. Ali česta kondenzacija – posebno ako je rezultat pretjerano vlažnog doma – može na kraju dovesti do pojave plijesni ili plijesni oko prozora. Također može iskriviti ili dovesti do truhljenja okvira prozora ili uzrokovati stvaranje mjehura, pucanja ili ljuštenja njihove boje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.