NIKAD NE IZLAZI IZ MODE

Kako pravilno održavati kožnu odjeću i stvari

Bitno je čuvati je kako bi ona s vremenom ostala što ljepša i čitava, bez pukotina i oštećenja

Čišćenje je važno za produženje njenog vijeka trajanja. Facebook

E. Ag.

10.11.2023

Svako malo se kožni komadi vraćaju na top-liste, pa se pitanje kako se brinuti o kožnoj odjeći i stvarima svako malo ponavlja. Podsjetimo kako je to jednostavno, jer bitno je čuvati je kako bi ona s vremenom ostala što ljepša i čitava, bez pukotina i oštećenja, piše 24sata.hr

Kiša joj ne paše

Nije dobro da se smoči u potpunosti, treba je obrisati nakon kiše ili prije slaganja u ormar. S vremenom može promijeniti teksturu na loše, stoga joj vlaga ne odgovara. 

Podstavljene vješalice

Kožnu odjeću čuvajte na podstavljenim vješalicama, a kad ih spremate, izbjegavajte plastične vrećice jer one ne „dišu“. Bolje su one pamučne, od prirodnog materijala.

Držite svoju kožnu odjeću dalje od toplote

Toplota može biti štetna za kožu jer može uzrokovati gubitak vlage. Nikada ne ostavljajte svoju kožnu odjeću u blizini grijača ili drugih uređaja koji emitiraju toplinu, poput radijatora i slično.

Čistite je redovno

Čišćenje je važno za produženje njenog vijeka trajanja. Idealno je pritom koristiti usluge čišćenja profesionalnih hemijskih čistionica kako biste osigurali zaštitu kožne odjeće tokom pranja.

Koristite kreme za kožu

Možete je njegovati kremama koje će joj vratiti hidrataciju, jer prava životinjska koža također se s vremenom isušuje.

Nemojte je presavijati

Ako ostane presavijena duže vrijeme, može se zgužvati i oštetiti. Najbolja metoda održavanja je da je objesite.

Ne uklanjajte mrlje sami

Ako imate mrlju, nemojte je pokušavati ukloniti samostalno. Na kraju možete oštetiti kožu, pogotovo ako niste profesionalac. Najbolji način da osigurate da vaša kožna odjeća bude u savršenom stanju je da s njome postupate posebno pažljivo. Uvijek pazite na oznaku proizvođača: možda postoje neke upute i opće smjernice koje će vam pomoći da je održite u dobrom stanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.