SUPER SAVJETI

Kako očistiti peglu od ostataka zalijepljenog platna

A nije uz pomoć sirćeta i sode bikarbone! Evo još nekih alternativnih, učinkovitih mogućnosti

Očistite peglu pomoću ovih trikova. Facebook

M. Z.

10.8.2023

Barem jednom mjesečno desi nam se da ne podesimo temperaturu pegle adekvatno, odnosno ne prilagodimo je platnu koje peglamo, pa nam se ona zalijepi za peglu. Kad uzmemo sljedeću stvar za peglanje, dio te zagorene tkanine ostane zalijepljen na novoj, čistoj majici i onda smo već na rubu nervnog sloma. Da biste to priječili, evo korisnih savjeta.

Kad ipak dođe taj trenutak da se pegla mora očistiti, a soda bikarbona i sirće ne pomažu, evo nekoliko alternativnih mogućnosti.

Tableta paracetamola

Jedna vrlo neobična, ali efikasna metoda za čišćenje grijače ploče na pegli je struganje tabletom paracetamola. Pegla mora biti topla, ali svakako isključena iz struje. Tabletu paracetamola uzmite u ruku i nježno trljajte po zagorjelom području pazeći da pritom ne opečete prste. Kad je čista, obrišite je vlažnom krpom.

Pomoću svijeće

Druga metoda je čišćenje uz pomoć svijeće. Zagrijte peglu, potom je isključite i utrljajte voštanu svijeću preko zapečenog područja. Uzmite staru krpu, smočite je i ocijedite pa peglu s voskom stavite na nju. Uključite peglu u struju i peglajte mokru krpu. Uskoro ćete vidjeti na krpi mrvice zapečenih ostataka koji su se odvojili od metalne ploče.

Pasta za zube

Ako vam se ne da gnjaviti voskom, na krpu nanesite pastu za zube pa njome istrljajte grijaču ploču. Zatim prvo vlažnom, a potom suhom krpom očistite peglu. Ako prljavština nije u potpunosti skinuta, ponovite postupak. Ako je riječ o posebno tvrdokornoj mrlji, zubnu pastu stavite direktno na mrlju, ostavite pola sata pa obrišite vlažnom pa suhom krpom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.