OPASNO ZA ZDRAVLJE

Ako ljeti spuštate roletne, pravite veliku grešku

Istraživanje provedeno na Univerzitetu Oregon pokazalo je da je mnogo zdravije ostaviti roletne podignute

Bolje da svjetlost ulazi. Instagram

M. Z.

1.8.2023

Mnogi ljudi ljeti, kada temperature postanu visoke, pokušavaju prostor u kojem borave rashladiti spuštanjem roletna i tako spriječiti sunce da zagrije prostorije. Ipak, bilo bi dobro da se dobro razmisli o ovome, piše danas.rs.

Sunce uništava bakterije

Istraživanje provedeno na Univerzitetu Oregon pokazalo je da je mnogo zdravije ostaviti roletne podignute, jer sunčeva svjetlost ubija bakterije koje žive na česticama prašine, što zauzvrat smanjuje rizik od respiratornih infekcija.

Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu “Microbiom”, a naučnici su bakterije koje se nalaze u kućnoj prašini izložili u tri različite situacije u kontroliranim uvjetima – u mračnoj prostoriji, u prostoriji s prirodnom svjetlošću i u prostoriji s ultraljubičastim (UV) svjetlom.

Nakon 90 dana uzorci su prikupljeni i analizirani i otkriveno je da postoji veza između izlaganja svjetlosti i broja bakterija u prašini. Bakterije su se razmnožavale do 12 posto brže u mračnim prostorijama.

Najmanje bakterija bilo je u prostoriji u kojoj je sijala UV lampa (6,1 posto), a tek nešto više u prostoriji s prirodnom svjetlošću (6,8 posto). Osim toga, bakterije pronađene u mračnim prostorijama dovode se u vezu s respiratornim problemima.

Prevelika vrućina

Međutim, ako je vrućina zaista prevelika, ipak je dobra ideja barem djelimično spustiti zavjese i tako spriječiti pregrijavanje u stanu – pogotovo ako nemate klimu i ako su vaše sobe okrenute prema jugu strana.

Ali također zapamtite da stan treba provjetravati barem ujutro i uvečer, kada nije prevruće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.