SVEKRVIN JEZIK

Ako nemate klima-uređaj, ova biljka može vam pomoći da snizite temperaturu u stanu

Još jedan razlog da svoju kuću pretvorite u zelenu oazu

Svekrvin jezik. Printscreen

E. Ag.

1.7.2023

Ako volite biljke, evo još jednog razloga da svoju kuću pretvorite u zelenu oazu. Zbog svoje sposobnosti pročišćavanja zraka i upijanja toplote, trebalo bi samo malo da se potrudite da sanseverija, poznata i kao svekrvin jezik, preživi, piše Elle.

Pročišćava zrak

Među svim vrstama biljaka, neke imaju nevjerovatne sposobnosti da budu puno više od običnog lijepog cvijeta. Naprimjer, poznata sanseverija – biljka zelenih listova intenzivnih boja, kruta i uspravna, koja osim što je dekorativna ima sposobnost pročišćavanja zraka u kući, uspijeva na skrovitim mjestima, dobro se prilagođava gotovo svakom prostoru, zahtijeva malo pažnje i upija malo ljetne toplote.

Sanseverija, ili svekrvin jezik, kako je još zovu, popularna je biljka koja ne zahtijeva mnogo održavanja. Porijeklom iz tropske Afrike i Azije, ova vrsta je postala vrlo cijenjena biljka u čitavom svijetu zbog svoje sposobnosti prilagođavanja različitim svjetlosnim i temperaturnim uslovima. Jedna od najistaknutijih odlika ove biljke je njena sposobnost fotosinteze noću, za razliku od većine biljaka koje to rade danju. Ovaj noćni proces podrazumijeva da sanseverija tokom noći oslobađa kisik i apsorbuje ugljendioksid, što doprinosi poboljšanju kvaliteta zraka  u prostoru u kojem se nalazi.

Upija toksine

Sanseverija također pomaže u rashlađivanju okoline. Tokom vrelih dana ona kroz lišće ispušta vlagu u zrak, što ima prirodni efekt hlađenja.

Još jedna prednost ove biljke je njena sposobnost upijanja toksina rasprostranjenih u zraku. Dokazano je da ova biljka može da ukloni nepoželjna hemijska jedinjenja, poput benzena, trikloretilena i formaldehida, koja emituju proizvodi za čišćenje, boje ili namještaj. Poboljšanjem kvaliteta zraka sanseverija doprinosi stvaranju zdravijeg životnog prostora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.