SNAŽNE EMOCIJE

Šta uraditi ako vam dijete kaže "Mrzim te"?

Iako vas riječi mogu šokirati i povrijediti, zapravo su dobar znak

Naučite ga da se nosi sa emocijama. Gabe blog

Dž. R.

24.4.2024

Djeca ne znaju izraziti snažne emocije koje osjećaju pa se može desiti da iz njihovih usta čujete ono krajnje: "Mrzim te".

Njihove emocije su jako snažne i lako prelaze iz krajnosti u krajnost, zato vas dijete obožava kad je sretno, a kad nešto nije po njegovom, sve je grozno, uključujući i vas.

Moguća situacija

Ne dopuštate djetetu da pogleda još jednu epizodu omiljenog crtića. Dijete kaže da vas mrzi, a vi pomislite da ono to zaista misli i kako može tako nešto reći?

Iako vas riječi mogu šokirati i povrijediti, zapravo su dobar znak jer pokazuju kako dijete zna da ćete ga voljeti bez obzira na to šta vam kaže. To znači da se dijete osjeća dovoljno sigurnim da izrazi svoja osjećanja, znajući da ga nećete odbaciti.

Kad volite dijete svim srcem, čuti takve riječi može biti priličan šok. U ovoj fazi, dok uče izražavati svoje emocije, vrlo je važno pridržavati se jasnih granica i ne popuštati djeci dajući im ono što žele, unatoč emocionalnoj žestini trenutka.

Dijete misli

Mrzim što mi odrasli mogu zapovijedati. To nije fer.

Riječi “Mrzim te!” stižu iz emocionalnog, a ne racionalnog dijela mozga i to što ih je dijete reklo, ne znači da to doista i misli.

Vaše dijete još nema dovoljno razvijene vještine samoregulacije i izražavanja emocija da vam kaže: ” Jako volim ovaj crtić i vrlo sam ljut što mi ne dopuštaš da gledam koliko ja želim.”

Reakcija roditelja

Ostanite mirni. Dijete je trenutno previše uznemireno da bi vas čulo. Zato ne uzvraćajte sa: “E, a ja tebe volim”, ili: “Dobro znaš da to nije istina i da me voliš”, posramljujući ga. Ako su vas djetetove riječi povrijedile, udaljite se na minutu ili dvije kako bi povratili kontrolu nad svojim osjećanjima.

Imenujte osjećanja. Dijete ima snažnu emocionalnu reakciju pa mu kratkim, jasnim rečenicama dajte do znanja kako razumijete da je uznemireno, ali da takvo ponašanje nije u redu.

Možete reći da vidite da je ljuto jer ne može gledati crtić, ali da ljutnja nije razlog za tako grube riječi.

Predložite načine nošenja sa snažnim osjećajima. Kad je frustrirano ili ljutito, predložite djetetu da duboko udahne i sporo izdahne ili snažno stisne neku igračku. Iako će trebati neko vrijeme da ga usvoji, tako će naučiti upravljati emocijama.

Imajte na umu da je dijete frustrirano i da zapravo mrzi pravila i granice kojih se mora pridržavati, a ne vas lično.

Objasnite mu šta se dogodilo. Ne kažnjavajte dijete, nego kad se situacija smiri pomozite mu da shvati što se dogodilo, objašnjavajući mu razliku između mržnje prema vama i mržnje prema pravilima, kao i da za svoje dobro ne može uvijek dobiti što želi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.