ODGOVORNO RODITELJSTVO

Bolovi u nogama kod djece: Rast ili nešto ozbiljnije?

Određeni simptomi mogu ukazivati na ozbiljnije stanje od bolova zbog rasta

Bolovi zbog rasta su uobičajeni. Pixabay

Dž. R.

9.4.2024

Ukoliko se dijete budu tokom noći i posjeća nelagodu, čvrsto drži noge, desi se da to pripišemo bolovima zbog rasta. Međutim, kako se epizode ponavljaju, počinjete se pitati postoji li ozbiljniji problem.

Brzi rast

Gotovo 40 % djece osjeća bolove zbog rasta, koji se obično javljaju tokom ranog djetinjstva i predadolescencije, ali, zanimljivo, ne tokom perioda brzog rasta. Ti se bolovi obično manifestiraju kao nelagoda u nogama, prvenstveno u bedrima, listovima ili iza koljena.

Porijeklo ove boli ostaje neizvjesno, iako postoji nekoliko teorija. Naime, sam rast kostiju nije bolan, vrijedi napomenuti da se ne šire samo kosti u djetetovim nogama.

Kako djeca doživljavaju prilično brz rast, njihovi mišići, tetive i ligamenti se također šire. Ove fizičke komponente možda se ne šire istom brzinom, što dovodi do određene nelagode.

Osim toga, svakodnevne aktivnosti trčanja, skakanja i igranja mogu pridonijeti ovim bolovima. U porodicama sa historijom sindroma nemirnih nogu to bi mogao biti faktor koji pridonosi. Drugi mogući uzroci uključuju psihološke faktore ili nedostatak vitamina D.

Kako ublažiti nelagodu?

Možete pomoći svom djetetu u upravljanju ovim bolovima kroz nekoliko jednostavnih tehnika poput nježne masaže, primjena grijaćih jastučića, vježbe istezanja, topla kupka prije spavanja i lijekovi protiv bolova bez recepta, ako je potrebno.

Ako su bolovi povremeni, najbolji pristup je ponuditi utjehu svojem djetetu.

Kada potražiti pomoć?

Određeni simptomi mogu ukazivati na ozbiljnije stanje od bolova zbog rasta kao što su stalna ili česta bol, dugotrajna bol tokom dana, jutarnja bol, dugotrajna nelagoda nakon povrede, bol u zglobovima, temperatura, neuobičajeni osip, šepanje ili favoriziranje jedne noge, umor ili slabost i smanjene razine aktivnosti.

Juvenilni artritis

Artritis je moguć, nije ograničen na starije osobe. Djeci se može pogrešno reći da su bolovi u nogama samo bolovi zbog rasta, dok zapravo imaju juvenilni idiopatski artritis (JIA).

Simptomi JIA mogu biti nepredvidivi, često se pojavljuju i nestaju. Međutim, ključna je razlika u tome što bolovi zbog rasta ne uključuju oticanje ili bol u zglobovima.

Bolovi zbog rasta obično ne rezultiraju dugotrajnim simptomima. Ne smiju ometati kretanje vašeg djeteta ni oslabiti ga. Ako je u pitanju JIA, koljeno može nateći i ostati natečeno neko vrijeme. Stanje se također može manifestirati groznicom i osipom.

Neliječeni JIA može dovesti do dugotrajnih posljedica, uključujući promjene u rastu kostiju i trajne probleme.

Iako lijekovi mogu spriječiti ili ograničiti daljnju štetu, ne mogu preokrenuti postojeću štetu.

Štaviše, bolovi zbog rasta mogli bi potencijalno ukazivati na tumore kostiju, kako benigne, tako i maligne.

Jaka noćna bol u kostima mogla bi signalizirati benigni tumor poznat kao osteoidni osteom, ali bi također mogla biti indikacija ozbiljnih tumora kostiju. Stoga bi se oko djece koja imaju stalnu ili jaku bol trebalo posavjetovati s liječnikom koji je iskusan, a ne da ih se jednostavno odbaci kao da imaju bolove zbog rasta.

Vjerujte svojim roditeljskim instinktima, ako se simptomi vašeg djeteta čine neobični, obratite se liječniku i porazgovarajte o svojim brigama.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.