SAVJETI

Situacije u kojima ne treba popustiti djetetu

Ponekad svi tražimo najjednostavniji ili najbrži način da se izborimo sa određenom situacijom

Majka i kćerka. Facebook

Z. K.

20.3.2024

Ponekad je teško odoljeti djeci, pa popustite pod njihovim pritiskom kada ste imali naporan dan i možda pristanete na nešto što inače ne biste. 

Na primjer, dijete vrišti u punoj prodavnici igračaka jer želi da mu nešto kupite, a vi na kraju popustite jer vam je neprijatno što svi gledaju u vas zbog njegove histerije. Znate i sami da bi trebalo da kažete "ne" i želite to, ali nekako ipak popustite.

Ponekad svi tražimo najjednostavniji ili najbrži način da se izborimo sa određenom situacijom, ali evo situacija u kojima definitivno ne treba da popustite pod pritiskom i djetetu kažete "da".

Zauzeti ste ili uznemireni

Imate milion stvari na pameti, radite pet stvari u isto vrijeme, a dijete vas nešto pita. U najmanju ruku, pažnja vam je tada podjeljena i zauzeti da biste se sada bavili detaljima onoga što dijete želi. Nemojte da kažete "da" samo da bi dijete prestalo da priča, velike su šanse da ćete se pokajati jer niste dobro promislili o tome što vas pita.

Dijete viče, histeriše, pravi scenu

Sve što želite je samo da prestane, sada, odmah, i pristali biste na bilo šta! Još ako ste na javnom mjestu, eto dodatnog pritiska zbog kojeg ćete vjerovatno reći "da", a ne bi trebalo.

Osjećate krivicu

Želite da nadoknadite zbog neke situacije zbog koje vas sada peče savjest ili možda zbog toga što ne provodite više vremena sa djecom. U takvoj situaciji nikada ne treba da kažete "da", ako na nešto pristajete samo zbog osjećaja krivice, a ne mislite da je to stvarno dobro za dijete.

Nesigurni ste u svoje vještine

Nema roditelja koji se ne preispituje konstantno o svojim roditeljskim vještinama. Možda vidite roditelje čija se djeca ponašaju bolje od vaše, možda zavidite onima koji su prijatelji sa svojom djecom... Svakako, to ne treba da budu razlozi zbog kojih ćete reći da.

Niste utvrdili granice i porodične vrijednosti

Kao rezultat toga, povodite se za time šta rade drugi roditelji i šta oni dopuštaju svojoj djeci. Mnogo je lakše slijediti već utabanu stazu nego utvrđivati sopstvene porodične vrijednosti i postavljanje zdravih granica unutar svoje porodice.

Prosto, ako pratite šta rade "kul" roditelji, možda ćete se i vi malo tako osjećati. Ono što treba da uradite je da zastanete i razmislite o onome što je bolje za vas i vašu djecu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.