SAVJET PSIHOLOGA

Perfekcionizam opterećuje djecu

Iznimno su samokritični i pate od anksioznosti

Pomozite djeci preoblikovati mišljenje. Pixabay

Dž. R.

12.3.2024

Težnja za savršenstvom može se činiti kao pozitivna osobina, i među djecom i odraslima. Ali, zbog perfekcionizma, djeca neće postati uspješne odrasle osobe. Djeca koja su perfekcionisti obično su iznimno samokritična i vjerojatno pate od anksioznosti zbog mogućnosti da naprave bilo kakvu grešku.

Osjećaju pritisak

Profesorica psihologije Alison Batler (Allison Butler) rekla je da takva djeca postavljaju pretjerano visoke standarde ili osjećaju pritisak da moraju biti savršena. Njezin savjet za roditelje je da pomognu svojoj djeci preoblikovati način na koji razmišljaju o greškama. Trebali bi ih naučiti da na greške gledaju kao na prilike za učenje.

Na svojim predavanjima, Butler podučava design thinking, metodologiju za rješavanje problema ili smišljanje ideja. Uključuje istraživanje problema, razmišljanje o rješenjima i traženje kritičkih povratnih informacija za jačanje tih rješenja prije njihove primjene.

Otvoreni razgovori

Ovo je metodologija koja je u potpunosti suprotna načinu na koji bi perfekcionisti željeli raditi. Oni bi htjeli sve srediti prije nego što pozovu bilo koga da dođe vidjeti njihovo rješenje, te se iz tog razloga smatra posebno efikasnom. 

Navodi da roditelji mogu upotrijebiti ovaj koncept kako bi pomogli svojoj djeci da budu manje zabrinuta zbog mogućih grešaka. Također, predlaže da otvoreno razgovaramo s djecom o greškama koje smo učinili kako bismo ih naučili da je sasvim normalno griješiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.