ZDRAVO DIJETE

Kad je nosić začepljen šta raditi

Kod novorođenčeta, kihanje može biti reakcija na neku jaku draž - naprimjer, na jaku svjetlost

U prvoj godini života, nos se ispire fiziološkim rastvorom. Mom Junction

Z. K.

11.2.2024

Zima je sezona prehlada, a infekcije gornjih dišnih puteva su kod djece češće nego kod odraslih. Čak ni sasvim male bebe nisu pošteđene.

Najčešći uzročnici infekcija su brojni virusi koji se šire kroz vazduh putem sićušnih, nevidljivih kapljica iz usta i nosa oboljelog na okolinu. U hladnim danima, više se boravi u zatvorenim prostorijama pa je i koncentracija mikroorganizama u vazduhu znatno veća nego ljeti.

Zato, rijetko koje dojenče i malo dijete ne zakači prehladu. Prvi simptom je, prema pravilu - začepljen nos.

Kihanje

Kihanje ne znači obavezno i prehladu. Naime, beba koja kiše, ne mora biti i prehlađena. Kod novorođenčeta, kihanje može biti reakcija na neku jaku draž - naprimjer, na jaku svjetlost. Dojenče kiše kada mu je hladno. Ako ga ne utoplite, uskoro će se prehladiti.

Čišćenje sekreta

U prvoj godini života, nos se ispire fiziološkim rastvorom (0,9-postotnog rastvor kuhinjske soli u sterilnoj vodi). Bebu položite leđima na podlogu, u visini koja vam najviše odgovara (najbolje oko 80 centimetara). Ako je u pitanju starije dojenče, ono će pružatii otpor vašim pokušajima da mu sipate bilo šta u nos.

Da ga ne biste povrijedili, vrlo je važno da ga prethodno dobro fiksirate. Ruke mu stavite pod leđa, a noge koje vise preko ivice stola - pritisnite vašim tijelom. Jednom rukom mu fiksirajte glavu, a drugom sipajte fiziološki rastvor u obje nozdrve.

To ćete, najjednostavnije, uraditi tako što ćete otkinuti vrh plastične ampule u kojoj je fiziološki rastvor i štrcnete sadržaj u obje bebine nozdrve (jednim stiskom potrošite oko četvrtinu sadržaja, tako da cijela ampula može poslužiti za dva ispiranja).

Ako beba poslije toga kiše, i sama izbaci sekret, samo ga obrišite pelenom ili maramicom. U protivnom, aspirirajte ga malim usnim aspiratorom ili specijalnom pumpicom za nos.

Aspirator se koristi tako što pipak stavite u jednu nozdrvu, a nastavak u svoja usta, i povučete sadržaj - koji će da se zadrži u maloj komori. Zatim na isti način očistite i drugu nozdrvu. Ukoliko je sekret skoren, poslije sipanja fiziološkog rastvora sačekajte oko pola minute da se razmekša, pa onda aspirirajte. Kod dojenčeta starijeg od tri mjeseca, možete koristiti i pumpicu, dok je za manju bebu ona nepodesna, jer stvara preveliki negativan pritisak.

Upotreba štapića

Štapićima s vatom možete očistiti samo izlazni dio nosnih kanala. Za izbacivanje sekreta iz dubine, to nije dovoljno.

Liječenje

Običnu prehladu uvijek izaziva virus koji nije osjetljiv na antibiotike, tako da nije potrebno da ih dajete. Ukoliko redovno čistite nos, prehlada će proći najdalje za sedam dana. Iako postoje kapi za nos za uzrast od šest mjeseci, njihovu primjenu treba izbjegavati do godine, osim ako ljekar odredi drugačije. Ispiranje nosa fiziološkim rastvorom dozvoljeno je u svim uzrastima.

Ukoliko se bistar sekret na kraju zamuti i postane gust i zelen, stvar se komplicira. U uzrastu do dva mjeseca, to može biti razlog za uvođenje antibiotske terapije, o čemu odlučuje ljekar. Ako se razviju komplikacije, najčešće se u dojenačkom uzrastu liječenje završava antibioticima.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.