GASTRONOMIJA

Špagete je najlakše napraviti, ali jeste li sigurni da znate pravi recept

U Napulju ne dodaju neke od sastojaka

Recept je jednostavan. Ilustracija

A. Ču. / Avaz.ba

25.11.2019

Mnogima jedna od najdražih namirnica na jelovniku su špagete. Lagane za pripremiti i mnogima vjerovatno prvo jelo koje su naučili kuhati. Recepti se prenose generacijama i svako je uvjeren da ispravno koristi sastojke: Paradajz, bijeli luk, luk, origano, maslinovo ulje, sol, malo šećera i to je to, bar za većinu.

Međutim, ako pitate stanovnike Napulja kako se prave Špagete Napolitano, gdje je ovo jelo, bar tako tvrde, nastalo, recept se ponešto razlikuje. Prema originalnom (odnosno zajedničkom nazivniku svih originalnih recepata koje smo našli), luk i šećer uopće se ne stavljaju, a ne ide ni origano, koje mnogi rado ubace za pojačanje okusa. Sve što vam treba su paradajščići, malo bijelog luka, maslinovo ulje, sol, biber i bosiljak.

Evo recepta (odlučili smo se za ovaj). Trebat će vam 800 grama svježih poma ili 500 ml dobre paste, jedno čehno bijelog luka, malo maslinovog ulja, so i bosiljak. Ako koristite svjež paradajz, operite ih, zasijecite u križ i ubacite na minutu u kipuću vodu pa potom u hladnu, kako biste ih lakše ogulili. Prerežite ih pa ih narežite na kockice. Zatim na maslinovom ulju kratko popržite češnjak, dodajte paradajz, so, biber i smanjite vatru. Neka se lagano kuha 15 minuta. Na kraju dodajte još malo maslinovog ulja i bosiljak i to je to.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.