NEOČEKIVANO

Zbog naglog otapanja leda na Grenlandu i Antarktiku gradovima uz obalu prijeti potop

Naučnici u šoku

Globalno zagrijavanje: Posljedice mogu biti katastrofalne. Screenshot

Kurir.rs

22.5.2019

Naučnici smatraju da bi zbog globalnog zagrijavanja, odnosno ubrzanog otapanja leda na Grenlandu i Antarktiku, nivo mora mogao porasti daleko više nego što se do sada pretpostavljalo.

Naime, do sada se vjerovalo da bi do 2100. nivo mora mogao porasti za najviše metar, ali prema najnovijoj studiji, stvarni porast nivoa mogao bi dostići čak dva metra.

Kada je Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) 2013. objavio svoj peti izvještaj, upozorio je da bi daljnje zagrijavanje planete, bez većih smanjenja emisije plinova, moglo dovesti do porasta globalnih nivoa mora za 52 do 98 centimetara do 2100. godine. 

Porast nivoa mora od oko dva metra imao bi katastrofalne posljedice za našu planetu.

Naučnici su izračunali kako bi u tom slučaju na svijetu nestalo 1,79 miliona kvadratnih kilometara nastanjive površine, što je jednako veličini Libije. 

Veći dio tog zemljišta nalazio bi se u važnim područjima za uzgoj hrane, kao što je, naprimjer, delta Nila. Bili bi ugroženi i veliki obalni gradovi, uključujući London, Njujork i Šangaj.

- Sirijska izbjeglička kriza rezultirala je dolaskom oko milion izbjeglica u Evropu. No, broj migranata bit će oko 200 puta veći ako nivoi mora porastu za dva metra -  rekao je vođa istraživanja, fizičar Džonatan Bamber (Jonathan) s Univerziteta Bristol, a prenosi BBC.

Autori studije naglašavaju da još ima vremena da se izbjegne ovakav zastrašujući scenario, pogotovo ako se u narednim decenijama značajno smanje efekti staklene bašte. 

Naučnici su rekli da vjerovatnoća za najgori scenario iznosi oko 5 posto.

Da vam kažem da postoji 5 posto šanse da će vas pregaziti auto ako sada pređete ulicu, ne biste joj ni prišli. Čak i vjerovatnoća od 1 posto znači da bi se poplava koja se događa samo jednom u sto godina mogla ipak dogoditi za vrijeme vašeg života. Mislim da vjerovatnoća od 5 posto predstavlja ozbiljan rizik za našu planetu - rekao je Bamber.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.