KRALJ VOĆA

Sve blagodati ananasa

Bogat je mineralima poput željeza i mangana te sadrži puno vitamina C, kao i beta-karoten

Ananas je najpopularnije tropsko voće. ILUSTRACIJA

A. F.

20.7.2021

Ananas je najpopularnije tropsko voće i s pravom nosi titulu 'kralj voća'. Nije samo ukusan nego je i vrlo dragocjen u pogledu hranjivih tvari. Bogat je mineralima poput željeza i mangana te sadrži puno vitamina C, kao i beta-karoten. Također je vrijedan spomena enzim bromelin jer prirodno pomaže probavi.


Štiti srce

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Nutrition & Metabolism pokazalo je da svakodnevno jedenje ananasa pruža zaštitu protiv visoke razine holesterola u krvi kod štakora. To su dobre vijesti jer je visoki kolesterol faktor rizika za bolesti srca. Naravno, ovakve studije na životinjama vrlo su rani oblici istraživanja i ne dokazuju definitivno da ananas štiti od visokog holesterola. Potrebno je više istraživanja, u većem opsegu i na ljudima.


Može smanjiti rizik od raka

On sadrži blagotvorne spojeve koji mogu smanjiti oksidativni stres i upalu, dva stanja koja su povezana s razvojem malignih bolesti. Jedan od takvih spojeva je i već spomenuti enzim bromelain za koji se pokazalo da može stimulirati smrt određenih karcinogenih stanica te pospješiti funkciju bijelih krvnih stanica.


Jača imunitet

Zahvaljujući zavidnom sadržaju vitamina, minerala, antioksidansa i enzima kao što je bromelin, jedenjem ananasa možemo ojačati imunitet te smanjiti rizik od upala.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.