KORISNO Ima blagotvorno djelovanje na našu kožu

Soja: Zrna moćnija od mnogih lijekova

Kao i mnoge fantastične namirnice bez kojih ne možemo zamisliti život, i soja potječe iz Azije, gdje se stoljećima koristi zbog čistoće i ljekovitosti

Avaz.ba

Sastav cijelog sojinog zrna varira ovisno o sorti, no u prosjeku ono sadrži 38 posto proteina

Foto: Ilustracija


Vjerovatno ni o jednoj namirnici do sada nije napisano toliko članaka i knjiga kao o soji. Zbog njenog bogatstva u proteinima i ulju te sadržaja nekih vrijednih tvari, znalo se da je iznimno ljekovita, a u posljednje je vrijeme ušla na popis funkcionalne hrane. S druge strane, kozmetičkim istraživanjima dokazano je da upravo zahvaljujući visokoj koncentraciji vitalizirajućih i bogatih sastojaka soja ima i blagotvorno djelovanje na našu kožu. 

Dijeta sa sojinim proteinom

Pokusi provedeni na Univerzitetu Ilinois pokazali su da dnevno konzumiranje 50 grama sojinog proteina smanjuje ukupni holesterol bez spuštanja nivoa dobrog (HDL) holesterola. 

U Italiji, gdje se dijeta sa sojinim proteinom već koristi u praksi, došli su do vrlo zanimljivog otkrića; ako se radi o genetski visokom nivou holesterola, takav problem bolje odgovara na sojine proteine nego na redukciju masnoće u prehrani.

  • Lecitin dokazano snižava nivo holesterola

    Lecitin dokazano snižava nivo holesterola

    Foto: Ilustracija


Sastav cijelog sojinog zrna varira ovisno o sorti, no u prosjeku ono sadrži 38 posto proteina, 18 posto ulja i oko 15 posto vlaknaste strukture. U trgovinama možemo pronaći pravo obilje gotovih proizvoda koji se mogu koristiti u standardnoj prehrani; od sojinog mlijeka (koje se samo po okusu razlikuje od kravljeg), jogurta, tofu (sir od sojinog mlijeka), sojinog brašna i sojinog koncentrata.

Sojino ljekovito djelovanje

Lecitin dokazano snižava nivo holesterola, pročišćava krvne kapilare i pojačava rad srčanog mišića. S obzirom na to da naša uobičajena prehrana sadrži znatno veću količinu masti od optimalne, skoro svaki čovjek ima povećane potrebe za lecitinom. Osim toga, lecitin u većoj mjeri smanjuje ili u potpunosti uklanja bolove u zglobovima, pa ga često koriste i aktivni sportisti. 

Upravo lecitin daje kosi zdravu boju i smanjuje njeno opadanje, a pomoću njega može se spriječiti i nastanak ekcema. Lecitin pojačava i moć koncentracije i pamćenja te djeluje umirujuće na nervni sistem. Od vitamina posebno su zastupljeni oni grupe B, vitamin E i drugi, a od minerala kalcij, fosfor, magnezij, željezo i drugi.

Zdravlje
Prehranom protiv aritmije

Više o temi Soja

ISTRAŽIVANJA
Soja i paradajz idealna prevencija
KORISNO
Aminokiseline iz soje
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na