KORISNO Tajne poznatih kuhara

Koje su najbolje zamjene za jaja

Kada nestane jaja, moja omiljena zamjena je mineralna voda, kaže Kuharica Rebeka Strend iz Čikaga

Zdravlje u kući

Jaja su glavni sastojak u pripremi mnogih jela

Foto: Ilustracija


U pripremi mnogih jela glavni sastojak su jaja ili neki njihov dio poput žumanca ili bjelanca. Ali, šta učiniti ako su vam za neki recept potrebna jaja, vi ih u kući nemate, a prodavnice ne rade?   

U takvim situacijama dobro je znati da postoje namirnice kojima ih možete zamijeniti. Kuharica Rebeka Strend (Rebekah Strand) iz „Conagra Barnsa“ među poznatijim je šefovima u Čikagu. 

  • Šta kada nestane jaja, a počeli ste kuhati

    Šta kada nestane jaja, a počeli ste kuhati

    Foto: Ilustracija


- Kada nestane jaja, moja omiljena zamjena je mineralna voda. Količina od jedne četvrtine šolje mineralne vode zamijenit će jedno jaje. Voda s okusom i soda također mogu pomoći, ali će zbog aroma utjecati na okus jela koje pripremate – navela je Strend.

Savjetovala je i druge namirnice poput jogurta, sosa od jabuke, konzervirane bundeve ili zgnječene banane, a one će jelu dodati i nutritivne vrijednosti. 

- Ako ništa od toga nemate kod kuće, možete uzeti dvije kašičice praška za pecivo umjesto jednog jajeta – rekla je Strend.

Više o temi Jaja

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na