ČUVANJE HRANE

Koje namirnice mogu ostati u zalihama i nakon karantina

Konzerve tunjevine možete čuvati i do pet godina te upotrijebiti kada vam zatrebaju

Paradajz u tetrapaku ili limenci ima veoma dug rok trajanja. Ilustracija

Avaz.ba

5.6.2020

Na početku pandemije koronavirusa većina nas je obavila veliku kupovinu i napravila zalihe hrane. Sada su epidemiološke mjere popustile, ali se spominje i mogući drugi korona val. Nakon kupovine, sigurno vam je ostalo dosta namirnica, a evo koje od njih možete zadržati u zalihama. 


Tamno mjesto

Nakon karantina obavezno provjerite šta može ostati, šta biste trebali iskoristiti što prije, a šta morate baciti. Naravno, ono što je otvoreno ne smijet enikako čuvati, već morate potrošiti čim prije.  

Povrće poput leće, graha, leblebije ili graška odličan su izvori proteina. Dovoljno je pojesti jednu porciju mahunarki tri puta sedmično i povećati unos zdravih proteina i dijetalnih vlakana u organizam. Ove mahunarke u limenci imaju veoma dug rok trajanja, minimalno godinu do dvije. Ako limenka nije oštećena ili otvorena, možete ih bez bojazni ostaviti u zalihama. Možete ih konzumirati kao glavni obrok ili kao dodatak salatama. 

Ekstrakt vanilije nema rok trajanja. Ilustracija

Pasirani ili sjeckani paradajz, pakiran u tetrapaku ili limenci, također ima veoma dug rok trajanja. Limenka traje duže od tetrapaka koji može stajati do 24 mjeseca. Možete ga držati na polici na suhom i tamnijem mjestu, na sobnoj temperaturi. Ali, ako ste pakovanje otvorili, čuvajte ga u frižideru i iskoristite u roku od četiri dana.

Tunjevina je bogata proteinima, kao i omega-3 masnim kiselinama, a konzerve možete barem dvije, pa i do pet godina čuvati te upotrijebiti kada vam zatrebaju. Od tune uvijek možete napraviti sos za tjesteninu.  

Puni vlakana

Zobene pahuljice mnogima su omiljeni doručak, pa i tokom karantina. Mogu stajati više od godinu dana, pa čak i duže ako ih niste otvorili. Najčešće se konzumiraju kao kaša, ali ih možete koristiti i za pripremu kolača, hljeba. Najveća blagodat zobenih pahuljica za naše zdravlje su njihova nutritivna vlakna. 

Tu je i suhi kvasac u vakuumiranim kesicama, koji ima trajnost dvije godine, ako da ga niste otvorili.  

Čuvajte i suhe šljive

Suhe šljive mogu stajati u ostavi čak i po godinu dana. Odličan su odabir kada se zaželite voća, a niste u mogućnosti otići do trgovine. Nabavite suhe šljive bez dodanog šećera jer su odličan izvor nutritivnih vlakana, a možete ih konzumirati u brojnim kombinacijama.

Suhe šljive mogu stajati u ostavi čak i po godinu dana. Ilustracija

Jedite ih same, nakon obroka, pomiješajte ih s drugim suhim voćem i grickajte uz film. Od njih n možete apraviti i pire ili ih koristititi kao zamjenu za šećer u svemu što pečete.

Med i vanilija bez roka trajanja

Neke namirnice praktično i nemaju rok trajanja. Većina nas i ne provjerava datume na proizvodima kao što su ulje, šećer, so, sirće, riža, tjestenina ili med

Mogu trajati barem godinu, pa i mnogo duže, a nerijetko ih možete bez štetnih posljedica koristiti i nakon isteka roka trajanja ako nisu promijenili miris ili okus.Trebate ih držati na suhom mjestu i dobro zapakovane. 

Medu i ne provjeravamo rok trajanja. Ilustracija

Začini su također dugog vijeka. Najkraće, jednu do tri godine, traju suhe trave i bilje kao što su origano, peršun i bosiljak, dok ekstrakt vanilije nema rok trajanja. Mljeveni začini traju dvije do tri, a cjeloviti poput muškatnog oraščića ili štapića vanilije imaju rok četiri godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.