KORISNO Briga o zdravlju

Važno je jesti raznovrsnu hranu

Vlakna su izuzetno važan dio svakog zdravog jelovnika, jer imaju brojne pozitivne učinke na probavni sistem

Avaz.ba

Žene trebaju konzumirati hranu koja nije bila izložena toksinima

Foto: Ilustracija


Za početak, važno je jesti raznovrsnu hranu. Kad god je moguće, žene trebaju konzumirati hranu koja nije bila izložena toksinima i pesticidima, a to su većinom namirnice iz domaćeg uzgoja. Trebate jesti što više namirnica koje su bogate vlaknima. Tu spadaju voće i povrće, mahunarke, cjelovite žitarice te sjemenke i orašasti plodovi. 

Vlakna su izuzetno važan dio svakog zdravog jelovnika, jer imaju brojne pozitivne učinke na probavni sistem, reguliraju šećer u krvi. Savjetuje se da i cjelovite žitarice uvrstite u svakodnevni jelovnik. Namirnice kao što su ječam, proso, zob i heljda, imaju veoma povoljan učinak na zdravlje. Bogate su proteinima, zdravim mastima i vlaknima, ali i brojnim vitaminima i mineralima.

  • Trebate jesti što više namirnica koje su bogate vlaknima

    Trebate jesti što više namirnica koje su bogate vlaknima

    Foto: Ilustracija


Također, ograničite unos visokoprocesirane hrane, pogotovo one koja je prošla kroz brojne postupke obrade, kojima su u nju dodate velike količine šećera, soli i nezdravih masti. Tu se prvenstveno misli na gazirana pića, slatkiše i grickalice. Od masnoća ne trebate bježati, ali one moraju biti zdrave, većinom nezasićene masti.

Nalaze se u orašastim plodovima, sjemenkama, ribi, avokadu i biljnim proizvodima. Vrlo je važno da ograničite unos soli. Povišen unos soli potječe zadržavanje vode, opterećuje bubrege, krvne sudove i srce, dok je tečnost ključna za normalno funkcioniranje organizma. Na prvom mjestu neka vam bude voda. 

Više o temi Prehrana

ZDRAVO
Kalij za pravilan srčani ritam
ZDRAVLJE
Prehranom protiv aritmije
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na