ZABORAVLJENE NAMIRNICE Regulira povišene masnoće u krvi

Surutka je pravi eliksir zdravlja

Zbog svih prednosti koje ima po ljudsko zdravlje, stručnjaci preporučuju konzumiranje od pola do jednog litra surutke dnevno

Avaz.ba
23.05.2020 07:42

Stručnjaci preporučuju konzumiranje od pola do jednog litra surutke dnevno

Foto: Ilustracija

Surutka je nusproizvod proizvodnje sira i jogurta u kojem ostaju najbolji i najvredniji sastojci mlijeka: vitamini B i E, minerali i mliječni šećeri koji su važni za izgradnju najbitnijih veza u mozgu. Zbog svih prednosti koje ima po ljudsko zdravlje, stručnjaci preporučuju konzumiranje od pola do jednog litra surutke dnevno. A te prednosti su:  

1. Pomaže kod mršavljenja - Sto grama surutke ima samo 26 kalorija. Ona sadrži niz bjelančevina i stvara osjećaj sitosti. Surutka je siromašna mastima i kalorijama.  

2. Pomaže kod zatvora  - Surutka ima diuretske osobine. Ona će brzo potaći probavu i osloboditi neprijatnog osjećaja nadutosti i zatvora. Ipak, nemojte pretjerivati s konzumacijom, budući da bi mogla izazvati proljev. Držite se količine do jednog litra dnevno.  

  • Lijek za jetru
    Lijek za jetru Foto: Ilustracija

3. Lijek za jetru - Ovaj napitak sadrži beta-laktoglobulin, koji organizam snabdijeva aminokiselinama - BCAA, koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre, pa oboljelima od ciroze pomaže da žive duže i kvalitetnije.

4. Izgrađuje mišiće - Surutka, posebno ona u prahu, ne samo da će pomoći pri izgradnji mišićne mase već i kod oporavka mišića nakon fizičkog napora.

5. Regulira povišene masnoće u krvi - Surutka se preporučuje ljudima koji imaju problema s povišenim masnoćama u krvi. Nakon nekoliko sedmica redovne konzumacije, to ćete moći dokazati vlastitim primjerom.

6. "Potiče sreću" i smanjuje osjećaj umora - Surutka potiče lučenje serotonina, hormona sreće, i tako smanjuje osjećaj stresa i hroničnog umora. 

Komentari

NA VRH