ZABORAVLJENE NAMIRNICE Regulira povišene masnoće u krvi

Surutka je pravi eliksir zdravlja

Zbog svih prednosti koje ima po ljudsko zdravlje, stručnjaci preporučuju konzumiranje od pola do jednog litra surutke dnevno

Avaz.ba

Stručnjaci preporučuju konzumiranje od pola do jednog litra surutke dnevno

Foto: Ilustracija


Surutka je nusproizvod proizvodnje sira i jogurta u kojem ostaju najbolji i najvredniji sastojci mlijeka: vitamini B i E, minerali i mliječni šećeri koji su važni za izgradnju najbitnijih veza u mozgu. Zbog svih prednosti koje ima po ljudsko zdravlje, stručnjaci preporučuju konzumiranje od pola do jednog litra surutke dnevno. A te prednosti su:  

1. Pomaže kod mršavljenja - Sto grama surutke ima samo 26 kalorija. Ona sadrži niz bjelančevina i stvara osjećaj sitosti. Surutka je siromašna mastima i kalorijama.  

2. Pomaže kod zatvora  - Surutka ima diuretske osobine. Ona će brzo potaći probavu i osloboditi neprijatnog osjećaja nadutosti i zatvora. Ipak, nemojte pretjerivati s konzumacijom, budući da bi mogla izazvati proljev. Držite se količine do jednog litra dnevno.  

  • Lijek za jetru

    Lijek za jetru

    Foto: Ilustracija


3. Lijek za jetru - Ovaj napitak sadrži beta-laktoglobulin, koji organizam snabdijeva aminokiselinama - BCAA, koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre, pa oboljelima od ciroze pomaže da žive duže i kvalitetnije.

4. Izgrađuje mišiće - Surutka, posebno ona u prahu, ne samo da će pomoći pri izgradnji mišićne mase već i kod oporavka mišića nakon fizičkog napora.

5. Regulira povišene masnoće u krvi - Surutka se preporučuje ljudima koji imaju problema s povišenim masnoćama u krvi. Nakon nekoliko sedmica redovne konzumacije, to ćete moći dokazati vlastitim primjerom.

6. "Potiče sreću" i smanjuje osjećaj umora - Surutka potiče lučenje serotonina, hormona sreće, i tako smanjuje osjećaj stresa i hroničnog umora. 

Zdravlje
Grah - biljni izvor proteina
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na