PRAVILNA ISHRANA Kontrolirajte procese u organizmu

Šta ne biste trebali jesti ako imate upalu

Meso sadrži visok nivo arahidonske kiseline i zasićenih masnoća koje doprinose upali

Piše: Zdravlje u kući

Izbjegavajte crveno meso

Foto: Ilustracija


Hranom se u određenoj mjeri mogu kontrolirat upalni procesi u organizmu, koji nastaju zbog infekcija. Istraživanja su pokazala da mnoge namirnice mogu spriječiti upalu, ali ima i onih koji će pogoršati stanje, izazvati komplikacije i usporiti liječenje.

Crveno meso

Meso sadrži visok nivo arahidonske kiseline i zasićenih masnoća koje doprinose upali. Zato, ako imate upalu konzumirajte više biljnih namirnica. Ishrana bazirana na bilju obično uključuje zeleno lisnato povrće koje ima potivupalna svojstva i smanjuje rizik od razvoja brojnih bolesti. 

Transmasne kiseline

Većina brendova je s deklaracija uklonila naziv "transmasti" i umesto njih stavila naziv "hidrogenizirane masnoće". Riječ je o supstancama koje mogu pogoršati upalu u organizmu. 

  • Šećeri u slatkišima samo će pojačati simptome upale

    Šećeri u slatkišima samo će pojačati simptome upale

    Foto: Ilustracija


Rafinirani ugljikohidrati

Rafinirane žitarice nastaju uklanjanjem ljuske i klice zrna, a time se uklanjaju i vitamini, minerali, vlakna i drugi nutrijenti. Od njih se nije teško prejesti, a lako se pretvaraju u masnoće. Višak masnoća dovodi do viška kilograma, koji dalje vodi do hronične upale. Studije su dokazale da konzumiranje chelovitih žitarica pomaže u smanjenju upala.

Šećeri

Šećeri u slatkišima ili pahuljicama samo će pojačati simptome upale. To se ne odnosi na voće, povrće, žitarice, mliječne proizvode i med, koji ima protivupalna svojstva. 

Riječ je o šećeru koji dodajemo hrani i piću kako bismo ih dodatno zasladili.

NA VRH

Komentari