ISHRANA

Tinejdžerka je jela četiri kese sedmično grickalica koje svi volimo, a onda je završila na operacionom stolu

Facebook

Blic.rs

31.7.2018

Majka iz Memfisa upozorila je roditelje na opasnost od popularnih grickalica, nakon što su njenoj kćerci uklonili žučnu kesu. Rene Krejghed vjeruje da je njena 17-godišnja kćerka dobila zdravstveni problem zbog ljutog čipsa.

-Kad je moja kćerka morala da ode na operaciju, znala sam da moram da upozorim sve ljude – rekla je Rene. 

Ona je svoju kćerku – koja se također zove Rene – odvela u bolnicu zbog stomačnih problema, a ljekari su joj rekli da je izazvan konzumiranjem ljutog čipsa.

Rene Krejghed sa kćerkom ( Screenshot)

- Ona obožava ljuti čips. Svaki put kad idem u prodavnicu kaže mi da ga kupim. Želim da bude sretna, pa joj donesem. Jela je velika pakovanja i nosila ih i u školu sa sobom – navela je majka.

Ona je bila šokirana što su njenoj kćerci uklonili žučnu kesu. 

- Bila sam iznenađena da se toliko razboljela – istakla je majka.

Tinejdžerka je, kako se ispostavilo, jela oko četiri kese ljutog čipsa sedmično. Dr Keri Kevender, gastroenterolog, kaže da postoji mnogo faktora koji utiču na uklanjanje žučne kese, ali da je jedenje čipsa svakako doprinjelo problemu.

- Viđamo na tone slučajeva gastritisa i problema povezanih sa čirom zbog čipsa – istakao je on, dodajući da je broj djece u tim slučajevima “zapanjujući”. 

- Viđamo oko 100 takve djece mjesečno – rekao je ljekar.

Kako ukazuje portal Kdvr.com, ljuti čips u Sjedinjenim Državama košta oko dolar po kesi standardne veličine, pa niska cijena čini ovu grickalicu još popularnijom. Dr Kevender je poručio roditeljima da paze na ishranu svoje djece i da im redovno daju voće i povrće. On je ukazao da je ljuti čips bezbijedan za ishranu, ali u umjerenim količinama, kao dodatak dobro izbalansiranoj ishrani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.