ISHRANA

Vegetarijanska dijeta jednako je učinkovita za gubitak kilograma kao i mediteranska ishrana

Net.hr

13.6.2018

Svako malo čujemo za neku novu dijetu koja garantirano skida višak masnih naslaga. Posljednja u nizu je liposukcijska dijeta u čijem jelovniku nema mjesta za rafinirane šećere i industrijsku hranu. I dok su taj trend vrlo brzo prihvatile brojne domaće i strane zvijezde, mediteranska dijeta je prema mnogima i dalje najzdraviji način za gubitak masnih naslaga. 

Obilje voća i povrća, riba i maslinovo ulje namirnice su koje čine dobro našem tijelu i trebale bi ih češće konzumirati. Na taj način učinkovito topimo masne naslage, ali odaberete li i vegetarijansku dijetu, također nećete pogriješiti. S obzirom na to da povoljno djeluje na naše kardiovaskularno zdravlje, pokazalo je nedavno istraživanje u kojem je učestvovalo 107 zdravih osoba s prekomjernom tjelesnom težinom. Tokom pola godine ispitanici su se prva tri mjeseca hranili mediteranskom ishranom, a posljednja tri su se bazirali na vegetarijansku dijetu.



Tokom tih šest mjeseci, sudionici su odlazili na redovne zdravstvene preglede, a nutricionisti su im ujedno i savjetovali kako da smanje unos kalorija. Istraživanje je pokazalo kako su obje dijete bile jednako učinkovite što se tiče gubitka tjelesne mase. Osobe na vegetarijanskoj dijeti u prosjeku su gubile 1,88 kilograma, a uz pomoć mediteranske prehrane 1,77 kilograma.

Vegetarijanska prehrana smanjuje loš holesterol koji može dovesti do moždanog ili srčanog udara te pomaže smanjiti rizik od kardiovaskularnih problema baš kao i mediteranska dijeta. Odlučite li se na vegetarijansku dijetu, samo pazite da unosite dovoljno vitamina B12, željeza i proteina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.