ISHRANA

Ulje arnike ublažava bol

Ulje se preporučuje samo razrijeđeno, jer osim što je vrlo moćan lijek, arnika može biti i otrovna, dok u razrijeđenom obliku ona štiti od infekcija i smanjuje opekotine

Avaz.ba

14.12.2017

Arnika je biljka porijeklom iz Evrope i Sibira, a također raste i u Sjevernoj Americi, osobito u planinskim područjima. Prepoznatljiva je po svojim narančasto-žutim cvjetovima, a raste i do jednog metra visine, s jednim do tri cvijeta po biljci.

Stari biljni lijek

Postoji nekoliko vrsta arnike, a najpoznatija je ona “Arnica Montana”, raste na livadamo do 3000 metara nadmorske visine.

Cvjetovi i korijeni arnike korišteni su stotinama godina kao biljni lijek. Njemački filozof i pjesnik Johann Wolfgang von Goethe konzumirao je čaj od arnike za ublažavanje bolova u prsima.

Ulje Arnike je postalo veoma popularno zbog svoje mogućnosti da ublaži bol. Ono je odličan dodatak alternativnoj medicini, pogotovo ako ste skloni raznim modricama i uganućima.

Lijek za sportske ozljede 

Osim čaja i ulja, arnika se pojavljuje u mnogim oblicima, parfemima, losionima protiv peruti, kremama i mnogim drugim.

Kada je riječ o ulju, arnika se preporučuje samo razrijeđena jer osim što je vrlo moćan lijek, ona može biti i otrovna, dok u razrijeđenom obliku ona štiti od infekcija i smanjuje opekline.

Mnogi profesionalni sportaši danas koriste ulje od arnike za ublažavanje boli kod ozljeda. Ulje arnike sastoji se od oko 50 procenata masnih kiselina, uključujući linolensku, palmitinsku i miristinsku kiselinu. Sadrži spoj helenalin, koji može izazvati alergijsku reakciju kod osjetljivih osoba.

 Kako koristiti ulje

Ulje arnike djeluje protuupalno, a može biti korisno za liječenje ili ublažavanje:

1. bolova u mišićima, grčeva ili reumatskih bolova,

2. uganuća, modrica i oteklina,

3. uboda insekata,

4. akni.

5. gubitka kose.

Klinička istraživanja također potvrđuju da ulje arnike ili gel u lokalnoj primjeni može ublažiti bol kod osteoartritisa. Ulje arnike također stimulira protok bijelih krvnih ćelija, što smanjuje grušanje krvi.

 Je li ulje arnike sigurno?

Ulje arnike je najbolje primijeniti lokalno, ne udisati ga i ne primjenjivati ukoliko se vaš liječnik nije složio s tim. Tablete i pilule sadrže male količine arnike koje obično ne uzrokuju nuspojave.

Savjetuje se da koristite ulje arnike samo u razrijeđenom obliku jer u protivnom može izazvati neke ozbiljne nuspojave.

 Moguće nuspojave

Neke od nuspojava su:

- Ubrzan rad i nepravilni otkucaji srca,

- Živčani poremećaji,

- Vrtoglavica, tremor, slabost i povraćanje,

- Iritacija probavnog trakta.

Također se ne preporučuje korištenje ulja arnike tokom dužeg perioda jer čak i kada je razrijeđeno ono može izazvati iritaciju kože. Nije preporučljivo korištenje arnike kod osoba koje su osjetljive, trudnica i dojilja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.