ISHRANA

Domaće bombone protiv bolova u grlu i kašlja

Avaz.ba

14.12.2017

Predstavljamo vam jedan od načina na koji možete umiriti kašalj i bolno grlo, potpuno prirodno, uz pomoć bombona koje možete sami da napravite.

Potrebno vam je:

  • 2 šoljica vode 
  • Svježe ili suho lhekovito bilje (žalfija, majčina dušica, korjen sljeza, sljez, kamilica, menta) 
  • 1 i po šoljica meda 

Priprema:

Domaće gumene bombone

1. Sipajte u šerpicu dvije šoljice vode i prokuhajte. U ključalu vodu stavite ljekovito bilje (preporučuje se da od svake vrste bilja stavite po jednu kašičicu) da se natapa 20 minuta, a zatim procijedite.

2. U drugu posudu za kuhanje sipajte jednu šoljicu vode u kojoj je bilo potopljeno bilje i jednu i po šoljicu meda. Stavite da se kuha na srednjoj temperaturi.

3. Miješajte sadržaj na toj temperaturi oko 30 minuta, odnosno dok ne dostigne 150 stepeni Celzijusa. Možete provjeriti da li je smjesa gotova tako što ćete uzeti komadić smjese i spustiti ga u ledenu vodu, ako se komadić odmah stvrdne, smjesa je gotova.

Takođe, sa kuhanjem možete prestati onda kada vidite da se smjesa počinje da pjeni i da se odvaja. Tada je važno brzo sklonite posudu sa šporeta kako smjesa ne bi zagorjela.

4. Smjesu potom prebacite u pleh koji ste prije toga premazali kokosovim (ili nekim drugim) uljem i ostavite je da se ohladi toliko da možete da je uzmete u ruke kako biste oblikovali bombone .

5. Oblikovane bombone redajte na papir za pečenje (ili tacnu) i ostavite ih da se potpuno ohlade. Možete ih posuti i šećerom u prahu kako se ne bi slijepile jedna za drugu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.