ISHRANA

Svakog dana pojedite kašiku lanenog ulja: Preporađa tijelo na četiri načina

( Ilustracija)

Avaz.ba

11.12.2017

O koristima svakodnevnog konzumiranja lanenog sjemena sigurno ste već čuli, ali da li znate šta može da vam se dogodi ako svakog dana unosite laneno ulje?

Laneno ulje se naširoko primjenjuje u medicini i kozmetologiji, ali ga običan čovjek veoma rijetko koristi. A trebalo bi, jer sadrži toliko korisnih svojstava za ljudsko zdravlje!

Vrijednost ovog ulja za ljudski organizam uslovljena je njegovim bogatim sastavom, kako masnih kiselina, tako i makro i mikroelemenata. Po sadržaju omega-3 masnih kiselina ono je bogatije od ribljeg ulja čak tri puta. Za one koji ne vole ribu, ovo ulje je pravo otkriće.

Kao preventiva, laneno ulje se konzumira na prazan stomak, odnosno 20-30 minuta prije prvog obroka. Dovoljno je uzimati samo jednu ili dvije supene kašike.

Efekti lanenog ulja na organizam

Za mršavljenje

Oleinska kiselina omega-9, linolna kiselina omega-6 i alfa-linolenska kiselina omega-3 su veoma efikasni aktivatori mršavljenja. Zato, svi koji imaju problem sa viškom kilogramima, treba da obrate pažnju na ovaj proizvod. Njega možete dodavati u jogurte ili salate, ili konzumirati kao samostalan proizvod.

Kardiovaskularni sistem

Laneno ulje štiti od bolesti kardiovaskularnog sistema, normalizuje krvni pritisak, snižava nivo holesterola u krvi, a takođe, poboljšava zdravlje i elastičnost krvnih sudova.

Zdravlje žene

Prisustvo lignina u ovom ulju, djeluje na aktiviranje normalnog balansa hormona u organizmu. Zahvaljujući lanenom ulju, lakše se podnose menstrualni bolovi i menopauza.

Za mladost i lepotu

Laneno ulje normalizira rad lojnih žlijezda. Također, maske na bazi ovog ulja, posjeduju podmlađujuća, hranljiva i antibakterijska svojstva. Laneno ulje je dobro koristiti za trepavice i obrve, efekat je mnogo jači nego od ricinusovog ulja.

Da biste vidjeli pozitivan rezultat na svoj organizam, laneno ulje treba koristiti ne manje od dva mjeseca, svakodnevno po jednu ili dvije supene kašike.

Šta treba da znate pre nego što počnete da koristite laneno ulje 

- Ukoliko pijete određene lijekove protiv zgrušavanja, svakako se posavjetujte sa ljekarom

- Omega-3 masne kiseline mogu, također, da pojačaju potrebu za lijekovima koji snižavaju nivo šećera u krvi

- Kod pacijenata koji pate od dijabetesa, moguć je poremećaj zbog kojeg organizam nije sposoban da konvertuje alfa-linolensku kiselinu u EPA i DHA. Za njih je bolje da uzimaju omega-3 masne kiseline iz ribe i ribljeg ulja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.