Sedam namirnica koje biste trebali izbjegavati tokom hladnijih mjeseci

Avaz.ba
28.11.2017 16:43

Zahvaljujući brzom transportu i novim sistemima skladištenja svježe voće i povrće moguće je kupiti tokom cijele godine. No to ne znači da biste trebali jesti baš sve što nađete na policama trgovina.

- Što prođe više vremena između branja proizvoda i njegove konzumacije, to plod ima manje hranjivih tvari - kaže Elizabet Samer (Elizabeth Somer), autorica knjige Eat Your Way to Happiness. 

Upravo zato prehranu bismo trebali temeljiti na svježim namirnicama iz okoliša, a izbjegavati onu koja nije "u sezoni".

1. Šparoge

Šparoge se mogu naći u trgovinama gotovo cijele godine, ali su najbolje u proljeće kad su vrhovi tvrdi i ukusni. Zimske šparoge dolaze iz zemalja Latinske Amerike, te su vrlo ''drvenaste'' i bez okusa.

Umjesto toga odaberite:

Prokulice pripadaju porodici krstašica, prepune su vitamina C koje jačaju imunitet te vitamina K koje osnažuju kosti. 

2. Breskve

Ljeto je glavna sezona breskvama, koje su tada najsočnije i najslađe. Nakon avgusta, teško ih je naći u trgovinama. Ako vas s polica trgovina ipak dočeka ovo "dlakavo" voće, vjerovatno je tu došlo iz Južne Amerike.

Umjesto toga odaberite:

Citrusno voće poput narandži, koje je prepuno slatko-kiselog soka, te drugih vitamina i minerala što čuvaju organizam od sezonskih prehlada i gripa.

3. Svježi grašak

Slatko i podatno zrnje graška je proljetna poslastica, koje se smatra jednom od najčišćih povrtnih plodova na tržištu. Ako na grašak naiđete tokom zimskih mjeseci, plodovi će biti brašnasti i s malo okusa.

Umjesto toga odaberite:

Smrznuti grašak iz škrinje, koji je ubran u jeku sezone, te ima okus najbliži "pravoj" stvari. 

4. Klip kukuruza

Jesti kuhani ili pečeni kukuruz je bolje od grickanja čipsa. No svježi klipovi u zimskim mjesecima su daleko od onih ljetnih plodova prepunih slatkog i mekanog zrnja.

Umjesto toga odaberite:

Smrznuti proizvodi, poput kukuruza šećerca predstavljaju zdraviju alternativu svježim namirnicama. U zimskim mjesecima ne možete grickati klip, ali ćete konzumacijom zrnja i dalje dobiti važne izvore luteina.

5. Jagode

Nađite li na jagode tokom zime, riječ je o proizvodu koji je pola ljeta i cijelu jesen stajalo u nekoj hladnjači. Takve bobice nemaju okus i miris jagoda, a i hranjive tvari su nestale tokom dugotrajnog skladištenja.

Umjesto toga odaberite:

Smrznuto šumsko voće ubrano je tokom njihove najveće sočnosti, a odlično se kombinira u pripremi pečenih slastica poput pita i savijača.

6. Paradajz

Krajem ljeta paradajz pružaju maksimalni okus, sočnost i aromu. No ako su nakon toga stajale više mjeseci u hladnjači, budite uvjereni da su plodovi izgubili svoju svježinu i okus, te količinu likopena.

Umjesto toga odaberite:

Svježe je uvijek najbolje, no u zimskim mjesecima za pripremu supa, variva i umaka poslužit će i pasta od paradajza. Ako imate mogućnost, odaberite teglice s organski uzgojenim plodovima i bez konzervansa.

7. Borovnice

Ne samo da su borovnice iznimno skupe u zimskim mjesecima, već u njima manjka količina vitamina C te su podložne češćem truljenju.

Umjesto toga odaberite: 

Smrznute borovnice su zdrave kao one svježe, a sadrže gotovo istu količinu antioksidanata.

Tagovi

Zdravlje Povrće
NA VRH