Volite li pravu, gorku čokoladu, znači da ste zapravo ljubitelj kakaa. To je nevjerovatna biljka, prava bomba različitih antioksidansa (po ukupnoj koncentraciji nije mu ravna nijedna druga poznata biljka).
Odnedavno je popularan izraz superhrana, pa u skladu s tim znajte da, gledajući po težini, kakao sadrži više antioksidansa nego crno vino, borovnice, acai bobice, šipak i goji bobice zajedno.
Izvor željeza
Još je manje poznato da je kakao odličan izvor željeza. Naravno, govorimo o pravom kakao prahu, a ne o zaslađenim industrijskim napicima i zrncima na bazi kakaa.
Kakao štiti od slobodnih radikala, dakle sprečava oksidaciju ćelija i time štiti od raka i drugih degenerativnih bolesti. Sadrži tvar sličnu kofeinu, pa mnogi vjeruju da je to razlog što neki ljudi razvijaju ovisnost o čokoladi.
Za razliku od kafe, koja nerijetko utječe na povišenje krvnog pritiska, kakao štiti srce i krvne žile te smanjuje opasnost od srčanog i moždanog udara, a povoljno djeluje i na koncentraciju, pamćenje i smanjuje depresiju. Savjetuje se dnevno jedna kašičica kakao praha.
Kakao kao maslac
Ono što mnogi ne znaju, osim praha moguće je kupiti i kakao maslac (svijetao je, bojom nalik mliječnom maslacu) te kakao pastu ili likvor (izgleda kao gusta, poluotopljena čokolada).
Svi ti proizvodi dobivaju se od sjemenki koje se nalaze unutar velikog ploda čija pulpa se u Južnoj Americi također koristi u prehrani (najčešće za izradu sokova kojih nema na našem tržištu).
Kakao maslac okusom podsjeća na čokoladu, ali je slatkast, pa se većinom koristi u receptima za slastice, a možemo ga, kao i prah, dodati mlijeku, voću, žitaricama i voćnim salatama.
Pobornici sirove prehrane sami prave svoju čokoladu miješanjem (otapanjem na niskoj temperaturi) kakao praha, maslaca i eventualno nekog zdravog sladila poput agavinog sirupa.
Kakao maslac koristi se u kozmetičkoj industriji, pa je dobrodošao i u pripravcima kućne izrade.
Cimet – za slano i slatko
Kad pripremate kakao napitak, nemojte ga sladiti, nego uživajte u čistom okusu gorke čokolade. Odlična ideja je dodati i malo cimeta, jer on ima slatkast okus i također ga se savjetuje kašičica dnevno.
Cimet nije sličan kakau samo po praškastom obliku i smećkastoj boji, nego i po ljekovitosti. U drevnom Egiptu koristio se u pripremi lijekova za razne infekcije, jer ubija mikroorganizme, pa nije čudno što se u zimskim danima stavlja u kuhano vino i savjetuje kao lijek protiv gripe i prehlade.
Zbog toga što mu je okus istovremeno slatkast i peckast, cimet u kulinarstvu predstavlja začin i za slatka i za slana jela. Kod nas se može nabaviti u oba oblika (kora i kao prah), s tim da se kora uglavnom koristi za aromatiziranje pića i nije ljekovita.
Cimet sadrži antioksidanse, dijetetska vlakna, mangan, željezo, kalcij, bakar, vitamine C i K, piridoksin, roboflavin… sasvim dovoljno da ga uvedemo u svakodnevnu prehranu.
Karanfilić ide s cimetom
Ne treba zaboraviti ni karanfiliće (klinčiće), začin koji se prirodno slaže s cimetom. Klinčići su zapravo osušeni pupovi tropskog cvijeta mirtovca, a također se kao jak začin koriste u slatkim i slanim jelima.
Po nutritivnoj vrijednosti sličan je cimetu: sadrži vlakna, fitosterole, kalcij, željezo, magnezij, fosfor, bakar, vitamine C, E, K i B6, tiamin, niacin, folnu kiselinu…
Ako vam se ne da eksperimentirati s novim receptima, a čuvate se slatkiša, sve tri navedene zdrave namirnice možete jednostavno uvesti u prehranu tokom sva četiri godišnja doba tako da ih kao začin dodajete onome što inače redovito jedete: mlijeku, voću, žitaricama, čaju, voćnim (ili voćno-povrtnim) sokovima i smoothiejima.
Meksiko – najveći izvoznik cejlonskog cimeta
Cimetje porijeklom iz Indonezije i Indije i s Cejlona. U svijetu raste nekoliko stotina različitih vrsta, a najcjenjeniji je cejlonski. Kod nas se uglavnom prodaje vrsta kasija (malo zaostaje za cejlonskim, ali i dalje je riječ o jako dobroj namirnici). Zanimljivo, najveći izvoznik cejlonskog cimeta danas je Meksiko.